Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Zimska izdaja Mreže festivalov Jadranske regije

Pop up eNovice

Zimska izdaja Mreže festivalov Jadranske regije

Mreža festivalov Jadranske regije predstavlja pet hvaljenih filmskih stvaritev, ki si jih lahko ogledate brezplačno na spletu. 19. januarja ob 17. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma tudi brezplačna projekcija dokumentarnega filma Srdjana Keča Muzej revolucije.

Druga Zimska izdaja po vrsti, skupni projekt vodilnih regionalnih filmskih festivalov, združenih v Mreži festivalov Jadranske regije: Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe, Festivala avtorskega filma Beograd, Filmskega festivala Herceg Novi, Sarajevskega filmskega festivala in Zagrebškega filmskega festivala, od 20. do 29. januarja na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba prinaša pet novih uspešnic, v katerih bo publika lahko uživala brezplačno.

Na sporedu so štirje hvaljeni dolgometražni prvenci regionalnih avtorjev: film Stric Andrije Mardešića in Davida Kapca, Garbura Josipa Žuvana, Ste že videli to žensko? Dušana Zorića in Matije Gluščevića in Jezdeca Dominika Menceja ter dokumentarec Muzej revolucije Srđana Keče.

Kot svojevrstno ogrevanje za spletni program bodo na predvečer začetka Zimske izdaje člani Mreže organizirali brezplačne kino projekcije v svojih mestih. Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe, katerega producent je Cankarjev dom, bo tako v petek, 19. januarja, ob 17. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma prikazal dokumentarni film Srdjana Keča Muzej revolucije. Projekciji filma bo sledil pogovor s producentko Vanjo Jambrović.

Muzej revolucije je bil premierno prikazan na IDFA, obšel je številne festivale in osvojil filmsko nagrado srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film. Od rojstva arhitektonske vizije Vjenceslava Richterja – muzeja, posvečenega zgodovini socialistične revolucije, je minilo šestdeset let. V ostankih opuščenega utopičnega projekta v Beogradu se rojeva prijateljstvo med sedemletno deklico in starko. Ko mesto začne brisati vse sledi Muzeja revolucije, iz dekličinega življenja izginejo neškodljive igre in zgodbe ob ognju.

Ste že videli to žensko? je nadrealistična psihodrama, fokusirana na temo identitete, natančneje, na temo ženskega multiverzuma, ki se želi osvoboditi. Temu razslojevanju sledi skozi tri metamorfoze neke ženske (vse v izvedbi Ksenije Marinković), ki tava po Beogradu in njegovih temačnih kotičkih v iskanju načina, kako skočiti iz lastne kože. Filmska forma ji sledi in se sama preoblikuje. Film je bil premierno prikazan na Tednu kritike v Benetkah.

Dogajanje filma Stric, intrigantnega trilerja z Mikijem Manojlovićem, Ivano Roščić, Goranom Bogdanom, Rokom Sikavico in Kajo Šišmanović, na videz poteka v Jugoslaviji, v poznih sedemdesetih 20. stoletja. Ljubljeni stric se vrača domov za praznike. Ponovno skupaj, družina je sredi božične pojedine. Radostno druženje nenadoma prekine zvonjenje mobitela. Še vedno niso osemdeseta, a zdi se, da ni niti božič. Kmalu postane jasno, da se za prepolno praznično mizo, razen purana, z nožem lahko reže tudi napetost.

Iskanje svobode v fokusu je filma Jezdeca o dvojici podeželskih mladeničev, ki se, po gledanju filma Easy Rider, s predelanima mopedoma odpravita na življenjsko pustolovščino proti Splitu. Jezdeca je sočasno film zorenja in film ceste, zanimiv mozaik prizorov, ki nastajajo iz svetov dveh najboljših prijateljev, a tudi posvetilo določenemu času in prostoru. Vloge v filmu igrajo Timon Sˇturbej, Petja Labovicˇ, Anja Novak in Nikola Kojo.

Junaka filma Garbura, dvanajstletnika Nikola in Antonio, sta najboljša prijatelja, ki živita v sosednjih hišah. Zabavata se s prižiganjem karabina, a svoje podvige snemata in objavljata na Youtubu, v upanju na milijonske oglede. Družini sta že leta skregani in nasprotujeta njunemu prijateljstvu. Med prazniki se nesoglasja med družinama stopnjujejo in se prelijejo v odnos med prijateljema. Vloge v filmu so ustvarili Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović in Zdenko Jelčić.


Navdihnjeni z uspešno izvedbo Poletne izdaje so člani Mreže festivalov Jadranske regije začeli Zimsko izdajo v želji, da s pomočjo regionalne filmske platforme prispevajo k dosegu kakovostnih domačih stvaritev, in to v zimskem času, ko vsi več časa preživimo pred malimi in velikimi zasloni.

Filmi bodo dostopni gledalcem iz Hrvaške, Slovenije, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore s predhodno registracijo na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Mrežo festivalov Jadranske regije podpira Podprogram MEDIA Programa Kreativne Evrope in Veleposlaništvo Švice v Bosni in Hercegovini.

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...