Spremljevalni program

  Pogovori s festivalskimi gosti in filmskimi ustvarjalci

  Okrogle mize in delavnice 

  Pogovori s festivalskimi gosti in filmskimi ustvarjalci, okrogle mize

  Festivalsko središče

  Od 7. do 18. novembra
  Drugo preddverje 

  Nakup vstopnic, informacije, branje časopisa Delo, srečevanje z znanci in znanimi obrazi, oddih med projekcijami, klepet o filmih ob kavi, sočna jabolka in še kaj.

  Filmska nagrada LUX

  Evropski parlament podpira evropski film

  Evropski parlament podeljuje nagrado LUX z glavnima ciljema: spodbujanje javne razprave o evropskih temah in podpiranje distribucije evropskih koprodukcij znotraj Evropske unije.

  Nagrado spremljajo Filmski dnevi LUX, na katerih se predstavijo trije filmi, uvrščeni v najožji izbor. Ljubitelji filma v 28 državah Evropske unije si te filme lahko ogledajo s podnapisi v vseh 24 uradnih jezikih EU.

  Da bi učinkoviteje soustvarjali Evropo, v kakršni želimo živeti, nastaja s podporo Evropskega parlamenta skupnost www.skupajsmo.eu, ki se ji lahko vsakdo pridruži.

  Več o filmski nagradi LUX na www.luxprize.eu in www.europarl.si

  Kako spodbuditi ustvarjalni in festivalsko-prodajni potencial filma v nastajanju?

  Strokovni posvet

  SR, 20. novembra, ob 16. uri
  Dvorana E1, prijave (do 18. novembra), informacije: www.motovila.si 

  Motovila (Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji) prireja predavanje o aktualni ustvarjalni in produkcijsko-distribucijski realnosti filmskega ustvarjanja v Evropi. Predavanje nastaja v sodelovanju z Matthieujem Darrasom, izkušenim evropskim strokovnjakom za razvoj in pozicioniranje filmskih del, ki deluje kot vodja in mentor programov za AV-usposabljanje, festivalski selektor ter svetovalec in odločevalec.

  Predavanje bo vključevalo nasvete vrhunskih mednarodnih filmskih profesionalcev, s katerimi Darras sodeluje kot ustanovitelj in vodja usposabljanja First Cut Lab. Letos v okviru Liffa namreč poteka tudi štiridnevni mednarodni program za celovečerne igrane filme v postprodukciji.

  Pri razvoju lastnega filmskega jezika in poudarjanju bistva filma izbranim slovenskim in regionalnim filmarjem na zadnjih stopnjah montaže svetujejo svetovno znani montažerji, producenti, prodajni zastopniki in festivalski selektorji. Z njihovo pomočjo lahko avtorji izpilijo svoj filmski jezik in poudarijo bistvo filma ter tako lažje zakorakajo na zahteven mednarodni trg. Cilj javnega predavanja je ponuditi vpogled v to specializirano strokovno znanje zainteresirani profesionalni in festivalski javnosti.

  V angleščini 

  Mednarodno uspešni filmi s podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA

  Študiji primerov

  Dvorana E1, vstop prost

  • Lara (2018)

   Slovenski scenarist in režiser Blaž Kutin je za celovečerni igrani scenarij Lara leta 2006 v Cannesu prejel nagrado programa MEDIA Evropske unije.

   Istega leta je slovenska producentka Ida Weiss (Bela film) za film črpala podporo programa MEDIA za razvoj, leta 2019 pa je Lara kot nemška produkcija v režiji Jana-Oleja Gersterja ter produkciji Schiwago Film GmbH in StudioCanal Produktion v Karlovih Varih prejela posebno nagrado žirije, nagrado za glavno žensko vlogo in nagrado ekumenske žirije. 

   Proces nastajanja filma bosta predstavila scenarist Blaž Kutin in režiser Jan-Ole Gerster.

   V angleščini

  • Zgodbe iz kostanjevih gozdov (2019)

  Deset let Art kino mreže Slovenije

  Pogled nazaj in načrti za prihodnost

  Strokovno srečanje AKMS

  Dvorana E2, vstop prost

  Analitični pregled deset let delovanja Art kino mreže Slovenije, njenih največjih projektov, analiza dosežkov in dolgoročnih učinkov na slovensko filmsko krajino ter predstavitev primerov dobrih izkušenj znotraj mreže in sodelovanja s podobnimi združenji iz tujine.

  Srečanje bo tudi priložnost za pogled naprej, v naslednje desetletje; govorili bomo o neodkritih vidikih in zmogljivostih, ki jih ponuja usklajeno skupno delovanje slovenskih filmskih prikazovalcev, ter odkrivali možnosti širjenja AKMS in vzpostavitve novih kinodvoran.

  Prireja Art kino mreža Slovenije v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije

  Kratka scena

  Scenaristična delavnica za kratki film

  ČE, 14., ob 10. uri in PE, 15. novembra, ob 16. uri
  Dvorana E1, vstop prost 

  Po prvem, avgustovskem modulu delavnice pod mentorstvom scenarista, režiserja in profesorja filmske režije na praški filmski akademiji FAMU, Pavla Marka, se Kratka scena vrača z dvodnevnim sklepnim modulom. V drugem delu bodo udeleženci spoznavali zakonitosti dobrega »pitcha«, na katerega jih bo pripravljal Jožko Rutar, producent in nekdanji direktor Slovenskega filmskega centra.

  Partnerji delavnice: Društvo slovenskih režiserjev, Zveza DSFU, Festival kratkega filma FeKK

  Prirejata: EnaBanda in Društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken

  First Cut Lab Re-Act 2019


  Strokovno srečanje

  Od PO, 18., do ČE, 21. novembra
  Dvorani E1, E2, zaprto za javnost

  First Cut Lab (FCL) je svetovalni program, namenjen celovečernim igranim filmom v montaži. Izbrane ekipe prikažejo celoten film na stopnji grobe montaže najboljšim svetovalcem iz industrije in montažerju svetovalcu, ki jim nato dajo povratne informacije. FCL je bil prvič organiziran leta 2015 na forumu When East Meets West, zdaj pa ga neodvisno vodi podjetje Tatino Films z Matthieujem Darrasom na čelu. Glavna mednarodna dogodka potekata v Trstu in Karlovih Varih, nacionalni program pa izvajajo na Finskem, Kosovu, v Turčiji in Ukrajini, kmalu pa se jim bo pridružilo še več krajev. Številni sodelujoči filmi so bili premierno prikazani na najprestižnejših filmskih festivalih, kot so Berlinale, Cannes, Toronto in San Sebastian. V Ljubljani je First Cut Lab organiziran v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in na pobudo RE-ACT. Namenjen je štirim filmskim projektom s Hrvaškega, Srbije, Slovenije in Furlanije - Julijske krajine. 

  Več informacij: www.firstcutlab.eu

  Prireja: Slovenski filmski center

  MMC premiera 

  ČE, 14. novembra, ob 16.30
  Linhartova dvorana, udeležba z vstopnico za film

  Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi
  Marianne & Leonard: Words of Love
  R: Nick Broomfield

  V pogovoru po zdaj že tradicionalni MMC-jevi premieri bomo ob zgodbi o ljubezni med Leonardom Cohenom in Marianne Ihlen raziskali vprašanja o nehvaležni vlogi glasbene »muze«, o mitologiji, ki pogosto spremlja velike umetnike, o svobodni ljubezni šestdesetih in razvejanem žanru glasbenega dokumentarca.

  Neposredni prenos pogovora na spletni strani www.rtvslo.si 

  Delavnica animiranega filma
  Za otroke od 6. leta

  Filmska delavnica
  Z otroke od 10. leta 

  SR, 13. in 20., ob 17. uri, ter SO, 16. novembra, ob 11. uri
  Dvorana E3, vstop prost 

  Udeleženci bodo spoznali filme znanega slovenskega režiserja Franceta Štiglica, ki je bil edini slovenski režiser, nominiran za nagrado oskar, in spoznali različne tehnike animiranega filma.

  Udeleženci bodo spoznali filmske osnove ter sestavili krajšo vsebino in scenarij, nato pa film tudi posneli. 

  Prireja: Pionirski dom

  Prijave: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  Ti sam greš

  Snemanje filma o Davu Karničarju s fotoaparatom Panasonic GH5s

  ČE, 14. novembra, ob 17. uri 
  Dvorana E2, brezplačne vstopnice

  Predava: Rožle Bregar, snemalec in fotograf

  Tehnična predstavitev snemanja dokumentarnega filma s fotoaparatom Panasonic GH5s.

  Prireja: Foto Beseničar

  Kinodvor. Meeting point.

  Od jutranje kave pred prvo festivalsko projekcijo do dolgih pogovorov po zadnji.

  Z nami se med tednom lahko zbujate vsak dan od 8. ure naprej, v soboto, nedeljo in med prazniki pa se Kavarna odpre uro pred prvo projekcijo.

  Starši na Liffe, otroci v Malo ulico

  Od 13. do 24. novembra od 17. ure do 21.30

  Varstvo za otroke od 4. do 9. leta vse dni festivala v Družinskem centru Mala ulica (Prečna ulica 7) s priloženo vstopnico po ugodnejši ceni 6 EUR med projekcijo + 60 minut.

  Prijave (najpozneje dan pred želenim varstvom) in informacije:
  E Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. T 01 306 27 00