Zgodovina festivala

    Liffe - Ljubljanski mednarodni filmski festival letos zaznamuje 33. izdajo. V Ljubljano že vrsto let prinaša izbrane dosežke svetovne kinematografije in nagrajence najvidnejših festivalov (Cannes, Rotterdam, Berlin, Benetke itd.) ter obenem opozarja na najpomembnejše dosežke domače kinematografije. Zvesto občinstvo (vsako leto med štiriinštirideset in petdeset tisoč obiskovalcev) narašča vse od ustanovitve festivala leta 1990. Liffe je zasnovala in  sedemnajst let programsko vodila Jelka Stergel, od marca 2007 pa je programski direktor in vodja filmskega programa v Cankarjevem domu Simon Popek, uveljavljen filmski kritik in publicist. 

    Cilj festivala je spodbujati in promovirati mlade in neuveljavljene, pretežno evropske filmske ustvarjalce ter jih pripeljati v dialog s slovenskim občinstvom. Liffe podeli več nagrad (vodomca za najboljšega mladega avtorja; najboljši kratki film; nagrado občinstva; Fipresci …). Vključevanje digitalnih novosti in izobraževalni programi za mlado občinstvo so v zadnjih letih pomembna sestavina festivala, katerega poslanstvo ostaja tudi izobraževanje različnih starostnih skupin. 

    V Ljubljani Liffe gostuje na šestih festivalskih prizoriščih (Linhartova in Kosovelova dvorana Cankarjevega doma, Kinodvor, Kino Komuna, Slovenska kinoteka in Kino Bežigrad), z drugimi (Maribox Maribor, Anton Podbevšek Teater Novo mesto in Mestni kino Metropol Celje) po vsej Sloveniji pa festival nagovarja in ostaja dostopen slovenskemu občinstvu tudi zunaj prestolnice. 

    Leta 1992 je Mednarodno združenje filmskih producentov – FIAPF podelilo licenco Film Art Festu, ki se je 1996 preimenoval v Mednarodni filmski festival, 1998 pa v danes že uveljavljeni Liffe (Ljubljana International Film Festival). S to licenco je festival dobil potrditev, da izpolnjuje vse pogoje za uvrstitev na seznam uradnih svetovnih filmskih festivalov. 

    Festival že od samih začetkov producira Cankarjev dom, kulturni in kongresni center Ljubljana, katerega program sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.