Nesrečna bitja
Poor Things
Poor Things
Fantazijska zgodba o mladi ženski Belli Baxter, ki jo k življenju obudi briljanten in nekonvencionalen znanstvenik dr. Godwin Baxter. Zmagovalec Benetk 2023.

Dr. Godwin Baxter je iznakažen znanstvenik, ki v svoji razkošni vili opravlja eksperimente na živih bitjih, tako na živalih kot na ljudeh. Njegov osrednji projekt je Bella Baxter, mladenka, ki kaže očitne znake zaostalosti v duševnem razvoju. A Belli gre vse bolje. Njeno vedenje je vse bolj podobno normalnim ljudem in kmalu se v njej pojavi želja, da bi pogledala, kaj se skriva za zidovi Baxterjeve vile. Ker ne želi več biti zaprta, s pretkanim odvetnikom Duncanom Wedderburnom zbeži in se odpravi na potovanje po različnih deželah. Tako se za Bello začne učenje o sodobnem svetu, polnem nepravic in neekanosti, do katerih nima prav nikakršne strpnosti.

"Navdušujoča in zabavna dogodivščina se ukvarja z vprašanji patriarhata, lastništva in feminizma ter s filozofskimi razpravami o človeški naravi, da ne omenjamo kočljivega vprašanja prostitucije in spolne svobode. Lanthimos ter njegova igralska in filmska ekipa so skupaj pričarali poslastico, ki je - tako njena protagonistka - ekscentrična, bistra, rahlo temačna, privlačnega videza in hudičevo očarljiva." (Jo-Ann Titmarsh, London Evening Standard)
Sekcija: PREDPREMIERE
Režija: Yorgos Lanthimos
Država, letnica: VB, Irska, ZDA, 2023
Trajanje filma: 141
Podnapisi: slovenščina
Jezik: angleščina

Ogled filma v kinematografih:

ned., 12.11.2023 18:40 Linhartova dvorana Nakup
pon., 13.11.2023 21:00 Kino Bežigrad Nakup
čet., 16.11.2023 16:00 Linhartova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Tony McNamara, Alasdair Gray (novel/roman)
Fotografija:
Robbie Ryan
Glasba:
Jerskin Fendrix
Igrajo:
Emma Stone (Bella Baxter), Willem Dafoe (Dr. Godwin Baxter), Mark Ruffalo (Duncan Wedderburn), Vicki Pepperdine (ga./Mrs. Prim), Ramy Youssef (Max McCandles), Jack Barton, Charlie Hiscock, Attila Dobai, Emma Hindle, Anders Olof Grundberg
Producent:
Element Pictures & Film4 & Searchlight Pictures
[email protected]
Distribucija:
Blitz film & video distribution d.o.o.
[email protected]
Prodaja:
Searchlight Pictures
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1973 v Atenah. Filmsko in televizijsko režijo je študiral na šoli za film Stavrakos v Atenah. Od leta 1995 režira celovečerce, gledališke predstave in televizijske oglase. V filmih Kinetta, Podočnik in Alpe je razvil povsem samosvoje alegorično pripovedovanje ter se z njim prebil med najvidnejše evropske režiserje. S filmom Jastog je začel ustvarjati v angleškem jeziku.
Filmografija
2001 O kalyteros mou filos (My Best Friend)
2005 Kinetta
2009 Kynodontas (Dogtooth/Podočnik)
2011 Alpis (Alps/Alpe)
2015 The Lobster (Jastog)
2017 The Killing of a Sacred Deer (Ubijanje svetega jelena)
2018 The Favourite (Najljubša)
2023 Poor Things (Nesrečna bitja)