Opazovanje
Opazovanje
Observing
Janez Bruger v svojem šestem igranem celovečercu raziskuje, kako dejavno se je človek danes pripravljen soočiti z nasiljem, kam je izginila empatija in kje so meje osebne odgovornosti pri uporabi družbenih omrežij.

Reševalka Lara pomaga mlademu Kristijanu do oskrbe v bolnišnici, potem ko so ga neznanci brutalno pretepli in to v živo prenašali po Facebooku. Čeprav si je šokantni dogodek ogledalo skoraj dvajset tisoč ljudi, nihče ni poklical policije. In čeprav je Kristijan v komi, začne Lara dobivati nove videoposnetke z njegovega Facebook profila, ki prikazujejo neznance, kako brezbrižno opazujejo njegovo pretepanje. Ko to prijavi policiji, se vse skupaj žal ne konča, temveč samo še stopnjuje in postane njena najhujša nočna mora. Še posebej ker jo vedno bolj muči vprašanje, ali je pri vsem skupaj sodelovala tudi sama?

"Govorim o empatiji, ki umira na zelo intimni ravni vsakega posameznika. O osnovni empatiji. /…/ Ko čutite potrebo pomagati drugemu človeškemu bitju /…/. Včasih je dovolj razumevajoč pogled, včasih beseda, pogovor, drugič klic na pomoč. Za tovrstno empatijo je potreben minimalen vložek, vendar je večinoma še to preveč. Gre za obliko pasivnosti, ki je skrita globoko v nas. V glavnem se je niti ne zavedamo, vendar nas počasi razjeda od znotraj in nas tako razčloveči." (Janez Burger)
Sekcija: PREDPREMIERE
Režija: Janez Burger
Država, letnica: Slovenija, Hrvaška, Italija, Severna Makedonija, 2023
Trajanje filma: 82
Podnapisi: angleščina
Jezik: slovenščina

Ogled filma v kinematografih:

čet., 16.11.2023 19:00 Linhartova dvorana Nakup
pet., 17.11.2023 18:00 Maribox Nakup
pet., 17.11.2023 18:30 Dvorana AGRFT Nakup
sob., 18.11.2023 19:00 Kinodvor Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Janez Burger, Srdjan Koljević
Fotografija:
Marko Brdar
Igrajo:
Diana Kolenc (Lara), Vladimir Vlaškalić (Joco), Benjamin Krnetić (Rok), Jure Henigman (kriminalist Borut), Nataša Keser (Ema), Blaž Setnikar (Maks), Pavle Ravnohrib (Kristjanov oče), Vito Weis (Kristijan), Timon Šturbej (Džeki)
Producent:
Staragara
miha@staragara.com
Distribucija:
Staragara
Office@staragara.com
Prodaja:
Slingshot Films
info@slingshotfilms.it
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1965 v Kranju, Slovenija. Študiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in na FAMU v Pragi, kjer je leta 1996 diplomiral iz filmske in televizijske režije. Je priznan filmski režiser in scenarist, ki živi v Ljubljani, poučuje filmsko režijo na Univerzi v Novi Gorici ter ustvarja tudi v gledališču in operi. Za svoje dosežke je prejel že številne domače in mednarodne nagrade.
Filmografija
1999 V leru (Idle Running)
2004 Ruševine (Ruins)
2010 Circus Fantasticus
2014 Avtošola (Driving School)
2017 Ivan
2023 Opazovanje (Observing)