Radikal
Radical
Radical
Po resničnih dogodkih posneta navdihujoča in presunljivo iskrena drama o učitelju, ki želi osnovnošolcem z nekonvencionalnim pristopom približati smisel učenja.

Osnovna šola v polmilijonskem obmejnem mestu Matamoros na severovzhodu Mehike. Njeni učenci veljajo za ene najslabših in najbolj problematičnih. Nič čudnega, ko pa živijo v okolju, zastrupljenem z nasiljem in korupcijo, prepuščeni bolj ali manj samim sebi. V njihovih učilnicah prevladujeta gola disciplina in represija, brez kakršne koli želje po znanju. A ko pride na šolo nov učitelj Sergio Juarez, se veliko spremeni. Vsaj za šestošolce. Z nevsakdanjimi metodami jih želi zdramiti iz otopelosti ter sprostiti njihovo radovednost in sposobnost. Otrokom, ki so zaradi razmer prisiljeni prezgodaj odrasti, poskuša ponuditi vsaj drobec neobremenjenega otroštva in zvedavega odraščanja.

"Leta 2018 mi je Ben Odell posredoval članek iz revije Wired, na katerem temelji film. /.../ Vsebuje fenomenalno resnično zgodbo o tem, kaj so učenci v enem samem letu dosegli. /…/ Sergio je to šolo skrajno radikalno preobrazil. /.../ Ko smo odgrinjali plasti resnične zgodbe, smo odkrili, da je Sergio doživel živčni zlom. Želel si je zgolj biti učitelj, ki se dotakne življenj - ker je sam imel takšnega učitelja - in mu je nadvse klavrno spodletelo. Poiskati je moral povsem drugačen prijem." (Christopher Zalla)
Sekcija: PREDPREMIERE
Režija: Christopher Zalla
Država, letnica: Mehika, 2023
Trajanje filma: 122
Podnapisi: slovenščina
Jezik: španščina

Ogled filma v kinematografih:

sre., 8.11.2023 20:00 Maribox Nakup
čet., 9.11.2023 16:00 Kino Bežigrad Nakup
pet., 10.11.2023 16:00 Dvorana AGRFT Nakup
ned., 12.11.2023 18:10 Dvorana AGRFT Nakup
sre., 15.11.2023 16:40 Linhartova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Christopher Zalla
Fotografija:
Mateo Londono
Igrajo:
Eugenio Derbez (Sergio), Daniel Haddad (Chucho), Jennifer Trejo (Paloma), Mia Fernanda Solis (Lupe), Danilo Guardiola (Nico)
Producent:
3Pas Studios & Pantelion Films & EPIC Magazine
odell@3pas-studios.com
Distribucija:
Demiurg
nfo@demiurg.si
Prodaja:
Film Sales Company
contact@filmsalescorp.com
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1974 v Kisumu, Kenija. Zaradi pogostih selitev zavoljo službe staršev je odraščal v različnih državah. Filmsko izobrazbo je pridobil na Univerzi Columbia. Nase je opozoril s prvencem Padre Nuestro, sicer pa je režiral tv-serije (Zakon in red) in poučeval na univerzi. Od leta 2015 z družino živi v Gvatemali.
Filmografija
2007 Padre Nuestro (Blood of My Blood)
2015 Beautiful & Twisted (TV)
2023 Radical (Radikal)