Zlo ne obstaja
Aku wa sonzai shinai
Evil Does Not Exist

Prebivalci na japonskem podeželju se bojijo, da bo kapital porušil ravnovesje v njihovem neokrnjenem okolju. A tudi preteče zlo sestavljajo zgolj običajni ljudje, ki imajo razloge za nerazumna dejanja.

Takumi in njegova hčerka Hana živita v vasici Mizibuki blizu Tokia. Tako kot generacije pred njima tudi onadva živita skromno v skladu s cikli in redom narave. Nekega dne vaščane doseže novica, da želi neko podjetje v bližini zgraditi infrastrukturo za glamping. Ko v vas prispeta predstavnika podjetja iz Tokia, da bi načrte predstavila vaščanom, postane jasno, da bo imel projekt škodljive posledice za lokalne vodne vire, kar vznemiri prebivalce. Nepremišljeni načrti agencije ogrožajo tako ekološko ravnovesje kot tudi tradicionalni način življenja, ki ga poznajo in živijo tamkajšnji vaščani.

"Pri filmu sem imel čudovito priložnost znova sodelovati s skladateljico filma Drive My Car, Eiko Ishibashi. Filmski projekt se je začel z umetničino prošnjo za nekaj posnetkov ob njenem živem nastopu, film pa sem zasnoval kot 'izvorno gradivo'. /.../ Po snemanju sem začutil, da sem ujel interakcije ljudi v naravi in delo dokončal kot samostojen film s čudovito glasbeno kuliso Eiko Ishibashi. Upam, da bo občinstvo začutilo življenjsko moč likov, obujenih v naravi in glasbi." (Ryusuke Hamaguchi)
Sekcija: KRALJI IN KRALJICE
Režija: Ryusuke Hamaguchi
Država, letnica: Japonska, 2023
Trajanje filma: 105
Podnapisi: slovenščina
Jezik: japonščina

Ogled filma v kinematografih:

čet., 9.11.2023 15:15 Linhartova dvorana Nakup
ned., 12.11.2023 20:45 Dvorana AGRFT Nakup
sre., 15.11.2023 16:30 Dvorana AGRFT Nakup
čet., 16.11.2023 19:15 Kinodvor Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Ryusuke Hamaguchi, Eiko Ishibashi
Fotografija:
Yoshio Kitagawa
Glasba:
Eiko Ishibashi
Igrajo:
Hitoshi Omika (Takumi), Ryo Nishikawa (Hana), Ryuji Kosaka (Takahashi), Ayaka Shibutani (Mayuzumi), Hazuki Kikuchi, Hiroyuki Miura, Yoshinori Miyata
Producent:
Neopa Inc.
[email protected]
Distribucija:
Demiurg
[email protected]
Prodaja:
M-Appeal
[email protected]
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1978 v Kanagavi, Japonska. Po pridobljeni diplomi na Univerzi v Tokiu je sprva delal v komercialni filmski industriji, potem pa je začel snemati dokumentarne in avtorske filme. Velik preboj je dosegel leta 2021, ko je s filmom O naključju in domišljiji osvojil srebrnega medveda na Berlinalu, nato pa z Drive My Car še oskarja za najboljši mednarodni film.
Filmografija
2007 Solaris
2013 Bukimi na mono no hada ni sawaru (Touching the Skin of Eeriness)
2015 Happî awâ (Happy Hour)
2018 Netemo sametemo (Asako I & II)
2021 G?zen to sôzô (Wheel of Fortune and Fantasy/O naključju in domišljiji)
2021 Doraibu mai kâ (Drive My Car)
2023 Aku wa sonzai shinai (Evil Does Not Exist/Zlo ne obstaja)