Daaaaaali!
Daaaaaali!
Daaaaaali!
Absurden pogled na lik Salvadorja Dalija v filmu, ki privzame podobno nadrealistično obliko, kot jo poznamo iz Dalijevih slikarskih del.

Mlade novinarke Judith še nikoli ni dajala večja trema. Pred njo je kolosalen izziv: opraviti mora intervju z velikim Salvadorjem Dalijem. Ko se umetnik prikaže na dogovorjenem mestu, se izkaže, da je v resnici še bolj grandiozen, kot so ji povedali. V vseh pomenih besede. Veliki Dali namreč ne pristane na intervju, dokler niso do potankosti izpolnjeni vsi pogoji za njegov nastop. S tem se za Judith začne misija nemogoče. Ne samo da gre za pogoje, ki jih je domala nemogoče izpolniti, temveč tudi film sam postane samosvoja umetnina, v kateri ni prostora za zdravorazumsko logiko.

"Ob snovanju filma sem kmalu spoznal, da ne bi smel posneti filma o Daliju, ampak z njim. Da bi moral iskati obliko svobode, ki jo njegovo delo v meni navdihuje. Ne zanima me pripovedovanje zgodbe o Daliju v umetniški šoli, pojasnjevanje njegovih frustracij in dvoumnosti ali snemanje umetnika pri delu. Dali mi je všeč kot oseba, kot genij sporazumevanja, skorajda bolj kot Dali umetnik. Všeč mi je, kako se je lastni podobi nenehno skušal izmakniti s poigravanjem z njo. To je poklon filma Daliju. Nefilm o Daliju za umetnika, ki si nikoli ne bi želel biti ukalupljen. V ta namen se moraš zazreti v vesolje, kot je to storil on, in se odpraviti nedaleč od norosti. Nori film za genija." (Quentin Dupieux)
Sekcija: EKSTRAVAGANCA
Režija: Quentin Dupieux
Država, letnica: Francija, 2023
Trajanje filma: 77
Podnapisi: slovenščina,angleščina
Jezik: francoščina

Ogled filma v kinematografih:

sre., 8.11.2023 17:10 Kino Bežigrad Nakup
pet., 10.11.2023 21:15 Kosovelova dvorana Nakup
sre., 15.11.2023 19:00 Kinodvor Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Quentin Dupieux
Fotografija:
Quentin Dupieux
Glasba:
Thomas Bangalter
Igrajo:
Anais Demoustier (Judith), Gilles Lellouche (Dali), Édouard Baer (Dali), Jonathan Cohen (Dali), Pio Marmai (Dali), Didier Flamand (Dali), Romain Duris (Jérôme), Nicolas Carpentier, Alain Chabat, Tom Dingler, Marc Fraize
Producent:
Atelier De Production & France 3 Cinéma
contact@atelierdeproduction.com
Distribucija:
Fivia d.o.o.
cenex@siol.net
Prodaja:
Kinology
gmelin@kinology.eu
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1974 v Parizu. Je filmski samouk, ki je že pri devetnajstih letih enega svojih kratkih filmov prodal postaji Canal+. Vzporedno je pod psevdonimom Mr. Oizo začel ustvarjati tudi elektronsko glasbo. Leta 1999 je posnel vrsto oglasov z rumeno lutko, ki jo je poimenoval Flat Eric, singel Flat Beat iz te kampanje pa je postal mednarodna uspešnica. Od leta 2007 je posnel vrsto celovečernih filmov v žanru absurdne komedije.
Filmografija
2010 Rubber (Guma)
2014 Réalité (Reality)
2018 Au poste! (Keep an Eye Out)
2019 Le Daim (Deerskin/Semiš jakna)
2020 Mandibules (Mandibles/Mandibule)
2022 Incroyable mais vrai (Incredible But True/Neverjetno, a resnično)
2022 Fumer fait tousser (Smoking Causes Coughing/Kajenje povzroča kašelj)
2023 Daaaaaali!