Zver
La bete
The Beast
Bertrand Bonello v formi znanstvenofantastičnega filma razmišlja o ideji, da nas v prihodnosti čaka nekaj grozečega, česar v sedanjosti ne moremo v popolnosti razumeti. Ohlapna adaptacija novele Zver v džungli Henryja Jamesa iz leta 1903.

V bližnji prihodnosti, ko svetu že vlada umetna inteligenca, postanejo človeška čustva grožnja. V ta namen je bil razvit program, ki ljudem omogoča, da se znebijo čustev in tako povečajo svojo storilnost na delovnem mestu. Gabrielle se prostovoljno podvrže programu, a odkrije, da zaradi tega podoživlja potlačena čustva in prejšnja življenja. V vsakem izmed teh življenj je navezana na Louisa, svojo veliko ljubezen, ki ga obišče v treh različnih zgodovinskih obdobjih. Gabrielle ponovno prevzamejo čustva, ker sluti, da se bliža katastrofa.

"Najprej sem želel upodobiti portret ženske ter se neposredno ukvarjati z ljubeznijo in melodramo. Zatem to sopostaviti žanrskemu filmu, saj menim, da se romantika in žanrskost dobro ujameta. Hotel sem preplesti intimnost in spektakel, klasicizem in sodobnost, znano in neznano, vidno in nevidno. Morda spregovoriti o najbolj bolečem občutju, strahu pred ljubeznijo. Je tudi portret ženske, ki skoraj preide v dokumentarec o igralki." (Bertrand Bonello)
Sekcija: PREDPREMIERE
Režija: Bertrand Bonello
Država, letnica: Francija, Kanada, 2023
Trajanje filma: 146
Podnapisi: slovenščina
Jezik: francoščina, angleščina

Ogled filma v kinematografih:

čet., 9.11.2023 20:50 Kino Bežigrad Nakup
sre., 15.11.2023 11:00 Kinodvor Nakup
čet., 16.11.2023 21:15 Kosovelova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Bertrand Bonello, Guillaume Bréaud, Benjamin Charbit, Henry James (kratka zgodba/short story)
Fotografija:
Josée Deshaies
Glasba:
Anna Bonello, Bertrand Bonello
Igrajo:
Léa Seydoux (Gabrielle), George MacKay (Louis), Guslagie Malanda, Dasha Nekrasova (Dakota), Martin Scali (Georges), Elina Löwensohn, Marta Hoskins, Julia Faure, Kester Lovelace, Felicien Pinot, Laurent Lacotte, Lottie Andersen, Galice Cassagnes
Producent:
Les Films Du Belier & Sons Of Manual
justin@lesfilmsdubelier.fr
Prodaja:
Kinology
cenex@siol.net
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1968 v Nici, Francija. Preden se je posvetil filmu, se je po zaslugi klasične glasbene izobrazbe preživljal kot glasbenik. Še danes piše glasbo za svoje filme in poučuje na francoski državni filmski šoli La Fémis. Kot režiser in scenarist se je uveljavil s filmi Le pornographe, L'Apollonide in Saint Laurent. Prištevamo ga med predstavnike novega francoskega ekstremizma.
Filmografija
2001 Le pornographe (The Pornographer)
2008 De la guerre (On War)
2011 L'Apollonide - Souvenirs de la maison close (House of Tolerance)
2014 Saint Laurent
2016 Nocturama (Nočni razgledi)
2019 Zombi Child (Zombi otrok)
2023 La b?te (The Beast/Zver)