Pankrt
Bastarden
The Promised Land
Zgodovinska drama z Madsom Mikkelsonom o težavnem naseljevanju prostrane danske pokrajine v 18. stoletju.

Leta 1755 se obubožani stotnik Ludvig Kahlen odpravi v neizprosno, domala nenaseljivo pokrajino z navidez nemogočim ciljem. Tam želi v imenu kralja postaviti novo kolonijo. V zamenjavo pričakuje tisto, po čemer hrepeni že vse življenje: da bi z uglednim nazivom splezal višje po družbeni lestvici. Vendar pa kruti lokalni upravnik Frederik de Schinkel trdi, da zemlja pripada njemu in ne kralju. Ko de Schinkel izve, da je njegova služabnica skupaj z možem prebegla h Kahlenu, začne kovati maščevanje. A Kahlen je neustrašen in se spusti v boj, s katerim ne žrtvuje le svojega življenja, ampak tudi življenje razširjene družine, ki je zrasla okoli njega.

"Ko me je pred nekaj leti popolnoma preoblikovala izkušnja očetovstva, sem svoje prejšnje filme zagledal z novimi očmi. Čeprav sem na svoje delo ponosen (vsekakor večinoma!), odraža pogled človeka z enim samim ciljem: strastno predanostjo ustvarjanju zgodb in umetnosti ..., vendar ne prav veliko drugega. Film Pankrt se je porodil iz te eksistencialne inventure in je moj daleč najbolj oseben film doslej. /.../ Želel sem povedati veličastno, epsko zgodbo o tem, kako naše ambicije in želje neizogibno spodletijo, če so edino, na kar stavimo. Življenje je kaotično; boleče in neprijetno, lepo in izjemno, ter se pogosto izmakne našemu nadzoru." (Nikolaj Arcel)
Sekcija: PREDPREMIERE
Režija: Nikolaj Arcel
Država, letnica: Danska, Švedska, Norveška, Nemčija, 2023
Trajanje filma: 127
Podnapisi: slovenščina
Jezik: danščina

Ogled filma v kinematografih:

sre., 8.11.2023 18:00 Kino Union Celje Nakup
pet., 10.11.2023 18:45 Linhartova dvorana Nakup
pet., 10.11.2023 20:00 Maribox Nakup
sob., 11.11.2023 20:00 APT Novo mesto Nakup
ned., 12.11.2023 18:40 Kino Bežigrad Nakup
tor., 14.11.2023 15:30 Linhartova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Nikolaj Arcel, Anders Thomas Jensen
Fotografija:
Rasmus Videbaek
Glasba:
Dan Romer
Igrajo:
Mads Mikkelsen (Ludvig von Kahlen), Amanda Collin (Ann Barbara), Gustav Lindh (Anton Eklund), Kristine Kujath Thorp (Edel Helene), Soren Malling (Paulli), Magnus Krepper (Hector), Jacob Lohmann (Trappaud), Lise Risom Olsen (Kirstin), Thomas W. Gabrielsson (Bondo), Morten Hee Andersen (Johannes Eriksen), Felix Kramer (Balzer), Simon Bennebjerg (Frederik De Schinkel)
Producent:
Zentropa Entertainments & Zentropa Berlin GmbH & Zentropa Sweden AB
louise.vesth@filmbyen.dk
Distribucija:
Fivia d.o.o
cenex@siol.net
Prodaja:
TrustNordisk
susan@trustnordisk.com
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1972 v Köbenhavnu, Danska. Prvenec Kraljeva igra je posnel leta 2004. Kot soscenarist se je podpisal pod film Dekle z zmajskim tatujem (2009), za katerega je bil nominiran za nagrado bafta. S filmom Kraljevska afera je osvojil srebrnega medveda na Berlinalu in bil nominiran za oskarja. S temi uspehi je postal eden najbolj iskanih scenaristov in režiserjev v Skandinaviji.
Filmografija
2004 Kongekabale (King's Game)
2007 De fortabte sjaeles o (Island of Lost Souls)
2010 Sandheden om maend (Truth About Men/Resnica o moških)
2012 En kongelig affaere (A Royal Affair/Kraljevska afera)
2017 The Dark Tower (Temni stolp)
2023 Bastarden (The Promised Land/Pankrt)