Okus strasti
La passion de Dodin Bouffant
The Taste of Things
Film, v katerem priprava hrane in gurmanska strast nista zgolj obstransko opravilo, temveč osrednje gonilo pripovedi, s katerim liki izražajo medsebojno naklonjenost in ljubezen.

Leto 1885. Neprekosljiva kuharica Eugenie na idiličnem francoskem podeželju že dvajset let dela za slovitega šefa Dodina. V tem času sta se njuna gastronomska praksa in medsebojno občudovanje postopoma prelevila v romantično razmerje. Njuno sodelovanje vedno znova porodi vsakič nove zamisli za jedi, ki očarajo tudi najbolj priznane kuharske mojstre sveta. Po drugi strani pa se Eugenie nikoli ni želela poročiti z Dodinom, saj še vedno ceni občutek svobode. Možakar se zato odloči, da bo storil nekaj, česar ni še nikoli …

"Brillat-Savarin je prvi napisal delo o filozofiji gastronomije. Čudovita knjiga in čtivo, ki ga ne gre zamuditi. Navdihnila je velik del mojega filma. Izvemo, kako je v določenem zgodovinskem trenutku Francija vzpostavila red v gastronomiji. Francozi so bili tisti, ki so opredelili, da je jed treba pripraviti na prav določen način. Francozi so predpisali, kako pripraviti pogrinjek, kateri jedilni pribor in kozarci ustrezajo določeni jedi. Francozi so uveljavili spajanje okusov z dopolnjevanjem določene jedi z njej najprimernejšim vinom. /.../ Ni naključje, da se je francoska gastronomija ohranila kot vodilna sveta." (Anh Hung Tran)
Sekcija: PREDPREMIERE
Režija: Tran Anh Hung
Država, letnica: Francija, 2023
Trajanje filma: 135
Podnapisi: slovenščina
Jezik: francoščina

Ogled filma v kinematografih:

sob., 11.11.2023 18:30 Kino Bežigrad Nakup
sob., 11.11.2023 20:00 Kino Union Celje Nakup
ned., 12.11.2023 20:00 APT Novo mesto Nakup
tor., 14.11.2023 18:15 Linhartova dvorana Nakup
sob., 18.11.2023 20:00 Maribox Nakup
sob., 18.11.2023 21:15 Linhartova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Tran Anh Hung
Fotografija:
Jonathan Ricquebourg
Igrajo:
Juliette Binoche (Eugénie), Benoit Magimel (Dodin), Emmanuel Salinger (Rabaz), Patrick D'Assumçao (Grimaud), Galatea Bellugi (Violette), Jan Hammenecker (Magot), Frédéric Fisbach (Beaubois), Bonnie Chagneau-Ravoire (Pauline), Jean-Marc Roulot (Augustin), Yannik Landrein (Paulinin oče), Sarah Adler (Paulinina mati)
Producent:
Curiosa Films & Gaumont & France 2 Cinéma & Umedia
accueil@curiosafilms.fr
Distribucija:
Fivia d.o.o.
cenex@siol.net
Prodaja:
Gaumont
manuel.pereira@gaumont.com
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1962 v Senu v nekdanji Kraljevini Laos v osrednjem Vietnamu. Leta 1975 je z družino emigriral v Francijo, kjer je obiskoval filmsko šolo. S svojimi filmi je osvojil kar nekaj pomembnih lovorik: prvenec Vonj po zeleni papaji mu je prinesel cansko zlato palmo in cezarja za najboljši film, Kolo pa zlatega leva na beneškem festivalu.
Filmografija
1993 Mui du du xanh (The Scent of Green Papaya/Vonj po zeleni papaji)
1995 Xich lo (Cyclo/Kolo)
2010 Noruwei no mori (Norwegian Wood/Norveški gozd)
2016 Éternité (Eternity/Večnost)
2023 La passion de Dodin Bouffant (The Pot au Feu/Okus strasti)