Knjiga rešitev
Le livre des solutions
The Book of Solutions
Avtobiografski portret ekscentričnega filmskega režiserja, ki si prizadeva v krogu najzvestejših sodelavcev udejanjiti svoj abstraktni umetniški svet in za vsako ceno dokončati svoj najnovejši film.

Marc je tridesetletni filmski režiser, nerazumljen zaradi svojih norih in abstraktnih idej. Nekega dne se odloči, da bo prenehal jemati predpisana zdravila za obvladovanje tesnobe, ki po njegovem mnenju zavirajo njegovo ustvarjalno moč, in brez njih dokončal štiriurni film, za katerega je prepričan, da bo prava mojstrovina. Da njegovi kreativni izpadi in nefunkcionalne domislice niso vedno prijazni do najožjih sodelavcev in prijateljev - stare tete Denise, katere domovanje je zmeraj odprto za vsakogar, zveste montažerke Charlotte, asistentke Sylvie, mladega pripravnika Carlosa -, še manj pa do producentov, je bržkone jasno. Predstavniki neodvisnega studia grozijo, da bodo ustavili financiranje projekta, a Marc vztraja pri svojem …

"Zgodila se mi je bolj ali manj enaka izkušnja, kot jo vidite v filmu. To je bila moja motivacija za pisanje scenarija. Vanj sem želel vključiti lastno doživetje med tremi meseci postprodukcije svojega zadnjega projekta. Imel sem veliko zamisli, nekaj izjemno izvirnih, nekaj skrajno absurdnih, in nisem bil preveč učinkovit. To je ljudem okoli mene življenje spremenilo v pravi pekel." (Michel Gondry)

Sekcija: KRALJI IN KRALJICE
Režija: Michel Gondry
Država, letnica: Francija, 2023
Trajanje filma: 102
Podnapisi: slovenščina
Jezik: francoščina

Ogled filma v kinematografih:

sre., 8.11.2023 18:50 Dvorana AGRFT Nakup
sob., 11.11.2023 18:00 Maribox Nakup
sob., 11.11.2023 21:00 Dvorana AGRFT Nakup
sre., 15.11.2023 21:30 Linhartova dvorana Nakup
pet., 17.11.2023 16:45 Kino Bežigrad Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Michel Gondry
Fotografija:
Laurent Brunet
Igrajo:
Pierre Niney (Marc), Blanche Gardin (Charlotte), Camille Rutherford (Gabrielle), Vincent Elbaz (Mathias), Françoise Lebrun (Denise), Frankie Wallach (Sylvia), Mourad Boudaoud (Carlos), Sting
Producent:
Partizan Films
georges.bermann@partizan.com
Distribucija:
Fivia d.o.o.
cenex@siol.net
Prodaja:
Kinology
gmelin@kinology.eu
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1966 v Versaillesu, Francija. Svojo umetniško pot je začel z ambicijami postati slikar, zatem je zajadral v glasbene vode in kot bobnar soustanovil skupino Oui Oui. V tem času je začel snemati glasbene videospote (med drugimi za Björk, The Chemical Brothers, Massive Attack), pozneje pa tudi kratke filme. Kot režiser in scenarist celovečernih filmov je prepoznavnost dosegel z oskarjem za Večno sonce brezmadežnega uma.
Filmografija
2004 Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Večno sonce brezmadežnega uma)
2006 La science des r?ves (The Science of Sleep)
2008 Be Kind Rewind
2011 Green Hornet (Zeleni sršen)
2013 Is the Man Who Is Tall Happy? (Ali je veliki človek srečen?) (animirani dok./animated doc.)
2015 Microbe et Gasoil (Microbe & Gasoline)
2023 Le livre des solutions (The Book of Solutions/Knjiga rešitev)