Adamant
Sur l'Adamant
On the Adamant
Vpogled v življenje obiskovalcev pariškega dnevnega pribežališča za odrasle z duševnimi motnjami je kljub zahtevni tematiki prepojen s humorjem, igrivostjo in iskreno toplino, ki gledalca sooča s sprejemanjem drugačnosti. Zmagovalec Berlinala 2023.

Adamant je edinstven dnevni center na obrežju Sene, ki mu zaradi krize francoskega zdravstvenega sistema grozi zaprtje. Odraslim, ki trpijo za duševnimi motnjami, ponuja prostor, kjer se lahko svobodno izražajo, družijo in vključujejo v segmente vsakodnevnega življenja. Tu so glasbeniki, umetniki, filozofi in rokodelci, ki sicer živijo v svojem svetu. Svojevrsten filmski portret z dokumentiranjem osebnih izpovedi in prikazom dela ekipe strokovnih delavcev, ki se borijo proti dehumanizaciji psihiatrije, odstira svet drugačnosti in nagovarja k ohranjanju človečnosti.

"Nisem želel posneti filma o psihiatriji, ki bi gledalca popeljal v neizogibno in neizprosno mračen svet. Ob druženju z bolniki v okolju, kot je Adamant, spoznaš ljudi, ki dozdevno trpijo, in druge, ki ne, ker so v življenju našli neko ravnovesje in s svojo boleznijo živijo, uspeli so jo obvladati in sprejeti. To ravnovesje se včasih zdi nekoliko bizarno ali milo rečeno edinstveno, vendar tam srečamo tudi nadvse izobražene, izjemno lucidne ljudi, ki so povrh vsega pogosto tudi duhoviti, čeravno okoliščine tega ne narekujejo." (Nicolas Philibert)
Sekcija: KRALJI IN KRALJICE
Režija: Nicolas Philibert
Država, letnica: Francija, Japonska, 2023
Trajanje filma: 109
Podnapisi: slovenščina
Jezik: francoščina

Ogled filma v kinematografih:

sre., 8.11.2023 18:40 Kinodvor Nakup
pet., 10.11.2023 21:00 Dvorana AGRFT Nakup
čet., 16.11.2023 15:00 Kosovelova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD)
*ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.
Scenarij:
Nicolas Philibert
Fotografija:
Nicolas Philibert
Producent:
TS Productions
tsproductions@tsproductions.net
Distribucija:
Demiurg
info@demiurg.si
Prodaja:
Les Films du Losange
a.lesort@filmsdulosange.fr
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1951 v mestu Nancy v Franciji. Študiral je filozofijo, s filmom pa se je začel ukvarjati v sedemdesetih kot asistent režije. Pozneje je režiral številne gorniške in športne filme (predvsem za televizijo), svoj celovečerni dokumentarni prvenec La Ville Louvre pa je posnel leta 1990. Danes sodi med najbolj cenjene ustvarjalce sodobnega francoskega dokumentarnega filma.
Filmografija
1990 La Ville Louvre (Louvre City) (dok./doc.)
1993 Le pays des sourds (In the Land of the Deaf) (dok./doc.)
2002 Etre et avoir (To Be and To Have) (dok./doc.)
2007 Retour en Normandie (Back to Normandy) (dok./doc.)
2009 Nénette (dok./doc.)
2012 La maison de la Radio (dok./doc.)
2018 De chaque instant (Each and Every Moment) (dok./doc.)
2022 Sur l'Adamant (On the Adamant/Adamant) (dok./doc.)