Rdeče nebo
Roter Himmel
Afire
Drugi del trilogije Christiana Petzolda, ki sledi pravljični Undine, je celovit utrinek poletnih počitnic, v katerem so študenta literature in fotografije ter skrivnostna mladenka in reševalec iz vode priče usodni moči naravnih sil.

Leon in Felix načrtujeta skupne počitnice v počitniški hišici na obali Baltika. Preživljanje poletnih dni ob morju nameravata združiti z delom, saj prvi zaključuje svoj drugi roman, drugi pa se pripravlja na zaključne študijske obveznosti. A njuno namero zmoti navzočnost Nadje, dekleta, ki že prebiva v hiši, ter njeno naključno poznanstvo z Devidom, priložnostnim reševalcem iz vode. Nepričakovani razplet dogodkov, prepleten z neizrečenimi skrivnostmi, spogledovanjem, mladostno vihravostjo, ljubosumjem in grozečim gozdnim požarom, se zdi najhujši zalogaj za Leona, ki se ne more znebiti občutka manjvrednosti in nerazumljenosti.

"V srcu Leon je sanjač, ki si ne zmore priznati, da bi moral sanjati. In tako hlini malone protestantsko delovno etiko: 'Sedaj moram delati.' Knjiga na koncu privzame občutenje utesnjene napetosti protestantizma. Naučiti se mora svoje sanje doživljati v pisni obliki. Da bi resnično uzrli svet, ga morate živeti v stanju mesečnosti. Sam film kot umetniška zvrst je somnambulizem. Tudi filmski gledalec je somnambulist, saj je fizično tako prisoten kot tudi odsoten. Nima telesa." (Christian Petzold)
Sekcija: PREDPREMIERE
Režija: Christian Petzold
Država, letnica: Nemčija, 2023
Trajanje filma: 102
Podnapisi: slovenščina
Jezik: nemščina

Ogled filma v kinematografih:

čet., 9.11.2023 18:50 Dvorana AGRFT Nakup
ned., 12.11.2023 21:30 Linhartova dvorana Nakup
pon., 13.11.2023 21:00 Dvorana AGRFT Nakup
čet., 16.11.2023 17:10 Kosovelova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Igrajo:
Thomas Schubert (Leon), Paula Beer (Nadja), Langston Uibel (Felix), Enno Trebs (Devid), Matthias Brandt (Helmut)
Producent:
Schramm Film Koerner Weber Kaiser
schrammfilm@snafu.de
Distribucija:
Demiurg
info@demiurg.si
Prodaja:
The Match Factory
info@matchfactory.de
Deli povezavo
O režiserju
Rojen 1960 v Hildnu. Po študiju nemškega jezika in literature ter dramatike se je vpisal na berlinsko Akademijo za film in televizijo. Med študijem je bil asistent pri H. Farockem. Po študiju je sprva snemal TV-filme, za katere je prejel številna priznanja, celovečerni prvenec Notranji mir pa je posnel leta 2001. V mednarodnem prostoru se je z deli, kot sta Gespenster in Yella, dokončno uveljavil kot eden vidnejših predstavnikov mladega nemškega filma.
Filmografija
2000 Die innere Sicherheit (The State I Am In/Notranji mir)
2005 Gespenster (Ghosts)
2006 Yella
2008 Jerichow
2012 Barbara
2014 Phoenix
2018 Transit (Tranzit)
2020 Undine
2023 Roter Himmel (Afire/Rdeče nebo)