Žrebanje
Lotto
Drawing Lots
Neobičajen portret tesno povezane skupnosti ter njenih ljubezni, zločinov, skrivnosti in sanj: v mestecu ob črnomorski obali se prepletajo vsakdani melodramatičnega kitarista, nesrečno zaljubljenih najstnikov, klasičnega violinista v krizi srednjih let, človeka, ki se je ravnokar vrnil iz zapora.

Stanovanjski blok in dvorišče v zadnjem filmu Zaze Khalvashija, ki ga je po njegovi smrti leta 2020 dokončala njegova hči Tamta Khalvashi, postaneta prizorišče prepleta utrinkov iz življenja tamkajšnjih stanovalcev. Ti utrinki na prvi pogled delujejo banalno, celo čudaško, a skrivajo nepričakovane globine. Samosvoje zgodbe, polne malenkostnih spletk in podložene s podtonom suhega humorja, prikličejo dela Béle Tarra, Akija Kaurismäkija in Federica Fellinija.

"Proces snemanja se mi zdi skoraj kot verski obred, ko te ob zlitju nadnaravnega in materialnega zapustijo čutila ter te pripovedovanje resničnosti popolnoma odnese, kar v tebi vzbudi nemir in notranjo napetost. /.../ Bistveno je, koliko se režiser počuti samega, z drugimi besedami osredotočenega na lastno sposobnost zaznavanja. Bolj kot je ustvarjalec osamljen, bolj zaupanja vredno je njegovo ustvarjanje." (Zaza Khalvashi)
Sekcija: PANORAMA
Režija: Zaza Khalvashi, Tamta Khalvashi
Država, letnica: Gruzija, Litva, 2023
Trajanje filma: 83
Podnapisi: slovenščina
Jezik: gruzijščina

Ogled filma v kinematografih:

pet., 10.11.2023 17:15 Kosovelova dvorana Nakup
pet., 17.11.2023 15:00 Kinodvor Nakup
sob., 18.11.2023 15:10 Kino Bežigrad Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Zaza Khalvashi
Fotografija:
Giorgi Shvelidze
Igrajo:
Inga Jakhutashvili, Guladi Goguadze, Leila Bibineishvili, Anri Mutidze, Omar Beridze
Producent:
BAFIS & Tremora & Nushi Film
sulkhan.turmanidze@gmail.com
Prodaja:
EastWest Filmdistribution GmbH
sasha@eastwest-distribution.com
Deli povezavo
koda za glasovanje:
T
O režiserju
Zaza Khalvashi
Rojen 1957 v Batumiju, Gruzija. Bil je priznan filmski ustvarjalec in univerzitetni profesor. Leta 2020 je nenadno umrl, film Žrebanje pa je bil dokončan posthumno.

Tamta Khalvashi
Profesorica antropologije na državni univerzi Ilia v Gruziji, kjer se ukvarja z eksperimentalno antropologijo, dokumentarnim filmom in kulturno antropologijo. Po smrti očeta je dokončala film Žrebanje.
Filmografija
Zaza Khalvashi
1990 Ik-Chemtan
1996 Mizerere
2015 Solomon
2017 Namme
2023 Lotto (Drawing Lots/Žrebanje)

Tamta Khalvashi
2023 Lotto (Drawing Lots/Žrebanje)