Tri tisoč oštevilčenih opek
Háromezer számozott darab
3000 Numbered Pieces
Edinstvena, inteligentna in neizprosna mešanica filma, gledališča, muzikala in komedije, s katero madžarski režiser Ádám Császi izziva meje umetniškega ustvarjanja pod Orbanovim režimom.

V madžarskem gledališču pripravljajo predstavo, v kateri nastopajo pripadniki romske skupnosti iz deprivilegiranega družbenega okolja. Gre za nekdanje odvisnike, brezdomce, mladoletne prestopnike, žrtve posilstev in zlorab. Predstava z lažno iskrenostjo predstavlja njihove življenjske preizkušnje in tako izkorišča njihovo bedo, kot menijo nastopajoči. Čez nekaj časa je igralcem režiserjevega izkoriščanja dovolj, zato zapustijo skupino. Vseeno se kmalu vrnejo, in to iz povsem praktičnih razlogov. Produkcijo namreč povabijo na ugledno gledališče v Nemčijo, kar utegne tudi igralcem prinesti obilo uspeha in denarja.

"Tri tisoč oštevilčenih opek se skozi razdrobljeno pripoved nenehno poigrava s konceptoma resnice in dejstva. /.../ To je zlahka eden najboljših filmov leta. Upajmo, da bo deležen pozornosti, ki si jo zasluži. Ima vse, česar letošnji dobitnik zlate palme nima, nikoli ne dobimo občutka togosti ali površnosti." (Christer Emanuelsson, The Disapproving Swede)
Sekcija: PERSPEKTIVE
Režija: Ádám Császi
Država, letnica: Madžarska, 2022
Trajanje filma: 95
Podnapisi: angleščina, slovenščina
Jezik: madžarščina, angleščina

Ogled filma v kinematografih:

sre., 8.11.2023 16:45 Kosovelova dvorana Nakup
ned., 12.11.2023 18:40 Kinodvor Nakup
ned., 19.11.2023 15:00 Slovenska kinoteka Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Ádám Császi, Balázs Lengyel
Fotografija:
István Balázs Balázs
Glasba:
Csaba Kalotás
Igrajo:
Franciska Farkas (Szintia Lakatos), Kristóf Horváth (režiser), Christopher Pászik (Chris), Rómeó Pápai (Rómeó Rostás), Edmond Oláh (Edmond Kolompár), Norbert Varga (Márió Bogdán), Wieland Speck (direktor gledališča), Csaba Gerner (Rómeov oče), Ádám Varga (Othello)
Producent:
Uniofilm Entertainment
info@uniofilm.hu
Prodaja:
NFI World Sales
klaudia.androsovits@nfi.hu
Deli povezavo
koda za glasovanje:
F
O režiserju
Rojen 1978 na Madžarskem. Leta 2020 je diplomiral na Univerzi za gledališko in filmsko umetnost v Budimpešti, kjer sta ga učila István Szabó in Béla Tarr. Njegov prvi film Viharsarok so premierno prikazali na Berlinalu leta 2014, nato pa še na več kot štiridesetih mednarodnih festivalih. Tri tisoč oštevilčenih opek je njegov drugi celovečerec.
Filmografija
2008 Különös történetek (TV-serija/TV series)
2014 Viharsarok (Land of Storms)
2022 Háromezer számozott darab (Three Thousand Numbered Pieces/Tri tisoč oštevilčenih opek)