Prestopnika
Los delincuentes
The Delinquents
Film Rodriga Morena pokaže, da je meja med suhoparnim vsakdanjikom in adrenalinskim življenjem kriminalcev sila tanka. Predvsem pa prikaže, kako daleč se je človek pripravljen podati za osebno svobodo in notranji mir.

Moran in Roman sta običajna bančna uslužbenca, ki se sprašujeta, ali v življenju obstaja še kaj več kot zgolj rutinsko delo. Moran nekega večera prizna, da je ukradel šeststo petdeset tisoč dolarjev, kar je dvakrat toliko, kot bi z rednim delom zaslužil do upokojitve. Zdaj se namerava predati policiji, a še pred tem Romanu ponudi polovico denarja, če bi ga zanj skril, dokler ne pride iz zapora. Njuno hrepenenje po boljšem življenu s tem dogodkom dobi nenaden in vznemirljiv obrat.

"Zamisel je nekoliko povezana s starim filmom iz leta 1949, Apenas un delincuente Huga Fregonesa. Prvotno premiso sem izbral za izhodišče filma, vendar z mislijo preseganja - vrsto 'preseganja', ki me veliko bolj zanima, z idejo razgradnje žanrov. Če bi scenarij prebrali, bi dejali, da spominja na komedijo. Želel sem ustvariti komedijo in jo 'razstaviti', obenem pa sem želel tudi srhljivko z bančnim ropom in novo 'razstavitvijo' ... navsezadnje pa vstop v bolj eksistencialno plast." (Rodrigo Moreno)
Sekcija: FOKUS: ARGENTINA
Režija: Rodrigo Moreno
Država, letnica: Argentina, Brazilija, Luksemburg, Čile, 2023
Trajanje filma: 179
Podnapisi: angleščina, slovenščina
Jezik: španščina

Ogled filma v kinematografih:

ned., 12.11.2023 21:00 Kinodvor Nakup
sre., 15.11.2023 15:00 Kosovelova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Rodrigo Moreno
Fotografija:
Alejo Maglio
Igrajo:
Daniel Elías (Morán), Esteban Bigliardi (Román), Margarita Molfino (Norma), Germán De Silva (Del Toro/Garrincha), Mariana Chaud (Marianela), Gabriela Saidon (Flor), Cecilia Rainero (Morna), Javier Zoro (Ramon), Lalo Rotavería (Isnardi), Iair Said (Barrientos), Fabian Casas (Maestro), Adriana Aizemberg, Laura Paredes, Pablo Pinto
Producent:
Wanka Cine & Les Films Fauves & Rizoma Films & Jaque Productora & Jirafa & Sancho & Punta
info@wanka.tv
Prodaja:
Magnolia Pictures
ltorres@magpictures.com
Deli povezavo
koda za glasovanje:
Z
O režiserju
Rojen leta 1972 v Buenos Airesu, Argentina. Režijo je študiral na filmski univerzi v svojem rodnem mestu, zdaj tam tudi uči režijo in scenaristiko. Njegovi filmi so bili nagrajeni na veliko mednarodnih festivalih. Un mundo misterioso je bil leta 2011 premiero prikazan na Berlinalu.
Filmografija
1998 Mala época (Bad Times)
2002 El descanso
2011 Un mundo misterioso (A Mysterious World)
2014 Reimon
2017 Una ciudad de provincia
2018 Nuestra novela nocturna (Our Nighttime Story)
2023 Los delincuentes (The Delinquents/Prestopnika)