Poljubi prihodnost - U2 v Sarajevu
Kiss the Future
Kiss the Future
Navdihujoč glasbeni dokumentarec govori o prebivalcih obleganega Sarajeva, ki so med vojno z glasbo in kulturo ohranjali človečnost in širili upanje ter se povezali s skupino U2, ki je postala njihov glasnik.

Mladi sarajevski glasbeniki so beg pred grozotami vojne našli v rockovskih koncertih v kleti sarajevske Akademije za dramsko umetnost, kjer je deloval tudi kino Appolo. V več letih, ko je bilo mesto odrezano od sveta ter prepuščeno na milost in nemilost (para)vojaškim silam, je rock in punk glasba marsikomu ponujala edino rešilno bitko pred norostjo vsakodnevnih detonacij in strelov ostrostrelcev. Skupaj s tamkajšnjimi glasbeniki je ameriški humanitarni delavec Bill Carter stopil v stik z glasbeno skupino U2 v želji, da opozori na pogubne posledice te krvave vojne. Skupina je na svoji turneji poleti 1993 po zaslugi satelitskih povezav svetu razkrila pričevanja in stiske ljudi, ki so se trudili preživeti v nemogočih razmerah. Malo pozneje je načrtovala svoj prvi koncert v Sarajevu.

"Prihajam iz te regije, tam sem bil v tistem obdobju vojne. Želel sem povedati zgodbo z vidika Bosancev, čeprav sam ne izviram iz Bosne. Vedel sem za koncert U2 in razmišljal, da bi film namenil slavljenju človeškosti in prikazu tegob, ki so jih ljudje prestali, da bi gledalci lahko razumeli tamkajšnje dogajanje." (Nenad Čičin-Šain)

Sekcija: PANORAMA
Režija: Nenad Čičin-Šain
Država, letnica: Irska, ZDA, 2023
Trajanje filma: 103
Podnapisi: angleščina,slovenščina
Jezik: bosanščina, angleščina

Ogled filma v kinematografih:

pon., 13.11.2023 17:00 Linhartova dvorana Nakup
čet., 16.11.2023 21:10 Kino Bežigrad Nakup
pet., 17.11.2023 21:15 Linhartova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Bill S. Carter, Nenad Čičin-Šain
Fotografija:
Bradley Stonesifer
Igrajo:
Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Enes Zlatar, Alma Catal Hurem, Boris Siber, Srđan Gino Jevđević, Bono, The Edge, Adam Clayton, Miro Purivatra, Christiane Amanpour
Producent:
Pearl Street Films & Good Wolves Productions
info@parallelfilms.ie
Prodaja:
Fifth Season
blevin@fifthseason.com
Deli povezavo
koda za glasovanje:
P
O režiserju
Ameriški režiser hrvaškega rodu. Njegov režijski prvenec The Time Being je leta 2012 doživel premiero na filmskem festivalu v Torontu. Pogosto sodeluje s producentskim timom Damon/Affleck.
Filmografija
2012 The Time Being
2022 Kiss the Future (Poljubi prihodnost - U2 v Sarajevu)