Lola
Lola
Lola
Špekulativna fikcija v tehniki najdenih posnetkov pregnete zgodovino in fikcijo v zgodbo o sestrah, ki izumita nekakšen časovni stroj, s katerim želita poveličati razvoj uporniške glasbe in preusmeriti tok druge svetovne vojne.

Anglija, 1941. Najstniški sestri Thomasina in Martha od očeta podedujeta in usposobita napravo, ki lahko prestreza radijske in televizijske novice iz prihodnosti. Na videz nedolžno eksperimentiranje s časovnim strojem, ki ga poimenujeta LOLA, se sprva zdi zabavno, še posebej ker lahko z njegovo pomočjo odkrivata razvoj rock in punk glasbe, še preden gibanji sploh nastaneta. Toda z zaostrovanjem političnih razmer, ki naznanjajo drugo svetovno vojno, se odločita časovni stroj uporabiti kot orožje, ki bi vojaški obveščevalni službi z zbiranjem in posredovanjem informacij pomagalo preprečiti neizogibne grozote, ki jih prinaša pohod nacizma. Medtem ko je Thomasina še vedno zgolj navdušena nad iznajdbo, se Martha, obetavna filmarka, ki vse skupaj dokumentira s svojo 16-mm kamero, začne zavedati - tudi pogubnih - posledic njene moči …

"Vznemirljivo je bilo iskanje metode za drugačno, nedramsko pripoved zgodbe. Zamislil sem si delo, v katerem bi lik sam kuriral film. Želel sem posneti zgodovinski film v tehniki najdenih posnetkov. Všeč mi je bila zamisel sester zunaj njunega lastnega časa. Všeč mi je bila tudi zamisel o potovanju skozi čas, vendar nekoliko drugačni različici, saj LOLA ni časovni stroj." (Andrew Legge)
Sekcija: PERSPEKTIVE
Režija: Andrew Legge
Država, letnica: Irska, VB, 2022
Trajanje filma: 79
Podnapisi: slovenščina
Jezik: angleščina

Ogled filma v kinematografih:

sob., 11.11.2023 15:00 Kino Bežigrad Nakup
čet., 16.11.2023 19:15 Kosovelova dvorana Nakup
pet., 17.11.2023 17:00 Kinodvor Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Andrew Legge, Angeli Macfarlane
Igrajo:
Stefanie Martini (Martha), Emma Appleton (Thomasina), Rory Fleck Byrne (poročnik Sebastian Hanbury), Aaron Monaghan (major Henry Cobcroft)
Producent:
Cowtown Pictures
office@cowtownpictures.ie
Prodaja:
Bankside Films
films@bankside-films.com
Deli povezavo
koda za glasovanje:
B
O režiserju
Rojen leta 1965 v Dublinu, Irska. Zanima ga delo z izvirnim arhivskim gradivom, iz katerega ustvarja domišljijske svetove. Rad se poigrava s filmsko formo in glasbo. S kratkimi filmi je dosegel mednarodno prepoznavnost, LOLA je njegov celovečerni prvenec. Še vedno živi in ustvarja v Dublinu kot režiser, scenarist in producent.
Filmografija
2022 LOLA