Interesno območje
The Zone of Interest
The Zone of Interest
Britanski režiser Jonathan Glazer je po predlogi romana Martina Amisa posnel film o holokavstu, kakršnega še nismo videli. Velika nagrada žirije na festivalu v Cannesu.

Rudolf Höss je komandant v nemški vojski v drugi svetovni vojni. Skupaj z ženo Hedwig in otroki živi v idilični hiši, od katere je neokrnjena narava le korak oddaljena. To je popolno okolje za vzgojo otrok: tam se lahko v miru igrajo, medtem ko mati skrbi za vrt, ob koncu dneva pa se družina zbere pri večerji. Nekaj je pri Hössovih vendarle drugače. Njihovo posestvo meji na koncentracijsko taborišče Auschwitz. A to družine prav nič ne moti pri vsakodnevnih opravilih. Občasni streli, kriki in prah, ki ga prinese iz dimnikov, so samo bežna motnja v ozadju, ob kateri nihče ne trene z očesom.

"Najhujši zločin in tragedija je, da je človek to storil sočloveku. Ustreza nam, da se od njih čim bolj distanciramo, z mislijo, da sami takšnega vedenja nismo zmožni, vendar bi morali biti v to manj prepričani." (Jonathan Glazer)
Sekcija: KRALJI IN KRALJICE
Režija: Jonathan Glazer
Država, letnica: VB, ZDA, Poljska, 2023
Trajanje filma: 105
Podnapisi: slovenščina
Jezik: nemščina, poljščina, angleščina

Ogled filma v kinematografih:

pet., 10.11.2023 19:10 Kino Bežigrad Nakup
pon., 13.11.2023 19:10 Linhartova dvorana Nakup
pet., 17.11.2023 21:00 Kosovelova dvorana Nakup
ned., 19.11.2023 11:00 Kosovelova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Jonathan Glazer, Martin Amis (roman/novel)
Fotografija:
Lukasz Zal
Glasba:
Mica Levi
Igrajo:
Sandra Hüller (Hedwig Höss), Christian Friedel (Rudolf Höss), Freya Kreutzkam (Eleanor Pohl), Ralph Herforth, Max Beck (Schwarzer), Ralf Zillmann (Hoffmann), Sascha Maaz, Lilli Falk (Heidetraut), Marie Rosa Tietjen, Nele Ahrensmeier (Inge-Brigitt)
Producent:
A24 & Access Entertaiment & Film4 & JW Films & Extreme Emotions
[email protected]
Prodaja:
A24
[email protected]
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1965 v Londonu. Ustvarjalno pot je začel kot gledališki režiser, nakar je za svoje televizijske oglase prejel več nagrad. V devetdesetih je zaslovel kot režiser glasbenih videospotov; njegovo delo za skupine Radiohead, Jamiroquai in Massive Attack je legendarno. Med filmske režiserje se je preselil leta 2000 s prvencem Seksi zverina. S filmom Interesno območje je leta 2023 osvojil veliko nagrado žirije v Cannesu.
Filmografija
2000 Sexy Beast (Seksi zverina)
2004 Birth (Rojstvo)
2013 Under the Skin (Pod kožo)
2023 The Zone of Interest (Interesno območje)