Dvajseto stoletje
Novecento
1900
Veliki evropski ep z Robertom De Nirom in Gerardom Depardieujem v glavnih vlogah problematizira vzpon italijanskega fašizma skozi usodo dveh družin - veleposestniške in kmečke.

Zgodba o dveh prijateljih, rojenih na dan Verdijeve smrti leta 1901. Alfredo odrašča v družini bogatih veleposestnikov, Olmo pa revnih kmetov, a se kljub razrednim razlikam skupaj igrata in odraščata kot tesna prijatelja. Kot odrasla pa se oddaljita, saj Alfredo prejme v posest dediščino, Olmo pa zagovarja pravice delavcev. Leta minevajo, v državi narašča fašizem, njune vrednote pa so vse bolj trdno usidrane na nasprotnih bregovih.

"Film Dvajseto stoletje mi predstavlja mikrokozmos, kot ga je nekoliko predtem Strategia del ragno. Ko drobec umazanije opazujete pod mikroskopom, je kot bi gledali vesolje v velikem filmskem planetariju Nicholasa Raya. Drobec umazanije v nas vzbudi sanje in mikrokozmos Dvajsetega stoletja bi res moral učinkovati tako: majhna italijanska regija v veliko povečanem merilu in s tem nekako spremenjena v - strašna beseda - univerzalno." (Bernardo Bertolucci)
Sekcija: RETRO: ITA POLITIČNI FILM
Režija: Bernardo Bertolucci
Država, letnica: Italija, Francija, Nemčija, 1976
Trajanje filma: 317
Podnapisi: angleščina
Jezik: italijanščina, angleščina

Ogled filma v kinematografih:

sre., 15.11.2023 19:45 Slovenska kinoteka Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo
storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Franco Arcalli, Giuseppe Bertolucci, Bernardo Bertolucci
Fotografija:
Vittorio Storaro
Glasba:
Ennio Morricone
Igrajo:
Robert De Niro (Alfredo Berlinghieri), Gérard Depardieu (Olmo Dalco), Dominique Sanda (Ada Fiastri Paulhan), Francesca Bertini (sestra Desolata), Laura Betti (Regina), Werner Bruhns (Ottavio Berlinghieri), Stefania Casini (Neve), Sterling Hayden (Leo Dalco)
Producent:
Produzioni Europee Associate & Les Productions Artistes Associés & Artemis Film
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1941 v Parmi, Italija. Odraščal je v umetniški družini ter se že zelo zgodaj začel ukvarjati s pisateljevanjem in snemanjem filmov. Potem ko je asistiral Pasoliniju pri filmu Berač (Accattone, 1961), je opustil študij književnosti in se posvetil filmu. Danes velja za eno največjih imen italijanske kinematografije. Je prejemnik dveh oskarjev, dveh zlatih globusov, zlatega leva za življenjsko delo in častne zlate palme. Umrl je leta 2018.
Filmografija
1970 Il conformista (The Conformist)
1972 Ultimo tango a Parigi (Last Tango in Paris/Zadnji tango v Parizu)
1976 Novecento (1900/Dvajseto stoletje)
1987 L'ultimo imperatore (The Last Emperor/Zadnji kitajski cesar)
1990 The Sheltering Sky (Čaj v Sahari)
1993 Little Buddha (Mali Buda)
1996 Stealing Beauty (Plešem sama)
2003 The Dreamers (Sanjači)
2012 Me and You