Lunana: jak v razredu
Lunana: A Yak in the Classroom
Lunana: A Yak in the Classroom
Butanski nominiranec za tujejezičnega oskarja 2022 je vizualno dognana refleksija o iskanju smisla in sreče, ki ju nemalokrat najdemo tam, kjer bi to najmanj pričakovali.

Učiteljski pripravnik Ugyen sanjari o tem, da bi zapustil butansko prestolnico, se odselil v Avstralijo in tam uspel kot glasbenik. Njegove načrte prekriža vest, da bo moral zadnje leto pripravništva opraviti na osnovni šoli v Lunani, najodročnejšem kraju v Butanu. V himalajski vasi brez električne napeljave ga sprva prevzame malodušje, a se hitro prilagodi razmeram v novem okolju. Skupnost Uygena ga toplo sprejme in učenci ga pri priči vzljubijo. Kmalu spozna tudi Saldon, hčer vaškega starešine, ki mu odstre nove razsežnosti njegove stare ljubezni - glasbe.

»Želel sem raziskati vprašanje: 'Je Butan res najsrečnejši kraj na svetu?' Vendar sem namesto enega samega odgovora podal idejo, da ni sreča tisto, kar navsezadnje iščemo v življenju, temveč pot, ki jo prehodimo v iskanju tistega, kar mislimo, da iščemo.« (Pawo Choyning Dorji)
Sekcija: PANORAMA
Režija: Pawo Choyning Dorji
Država, letnica: Butan, Kitajska, 2019
Trajanje filma: 110
Podnapisi: slovenščina
Jezik: dzongha, angleščina

Ogled filma v kinematografih:

sre., 9.11.2022 17:00 Kino Bežigrad Nakup
pet., 11.11.2022 17:45 Kino Union Celje Nakup
sob., 12.11.2022 15:00 Linhartova dvorana Nakup
pet., 18.11.2022 17:45 Maribox Nakup
sob., 19.11.2022 19:00 Kino Komuna Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD)
*ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.
Scenarij:
Pawo Choyning Dorji
Fotografija:
Jigme Tenzing
Glasba:
Hu Shuai
Igrajo:
Sherab Dorji (Ugyen Dorji), Ugyen Norbu Lhendup (Michen), Kelden Lhamo Gurung (Saldon), Pem Zam (Pem Zam), Sangay Lham (Kencho), Chimi Dem (Pema)
Producent:
Dangphu Dingphu: a 3 pigs production
choyning.dorji@gmail.com
Distribucija:
Demiurg
info@demiurg.si
Prodaja:
Films Boutique
contact@filmsboutique.com
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1983 v Darjeelingu, Indija. Po študiju v ZDA se je najprej uveljavil kot fotograf, po vrnitvi v Indijo pa je spoznal režiserja Khyentseja Norbuja ter z njim sodeloval v vlogi asistenta režije in producenta. Lunana: jak v razredu je njegov celovečerni prvenec, zanj pa si je prislužil nominacijo za tujejezičnega oskarja.
Filmografija
2019 Lunana: A Yak in the Classroom (Lunana: jak v razredu)