Zločini prihodnosti
Crimes of the Future
Crimes of the Future
David Cronenberg se po več kot dvajsetih letih vrača k žanru znanstvene fantastike, tudi tokrat z razmišljujočim in izzivalnim filmskim delom.

V ne tako oddaljeni prihodnosti se človeštvo poskuša prilagoditi vse bolj sintetičnemu okolju. Saul Tenser je priljubljen performativni umetnik, ki spi v viseči postelji, podobni maternici. V možakarjevem telesu vseskozi rastejo novi organi, njihovo odkrivanje in odstanjevanje pa tvori jedro njegovih umetniških performansov, ki jih izvaja skupaj s svojo spremljevalko Caprice. Njegovo početje ni vedno sprejeto z odobravanjem. Nova vladna institucija poskuša izslediti posameznike z novimi organi, zato se Saul znajde pod njenim drobnogledom. Umetnik pod vse večjim pritiskom poskuša uprizoriti svoj najbolj šokanten performans do zdaj.

»Ustroj človekovega obstoja je človeško telo. (...) Z razvojem se spreminja, spreminja se komaj zaznavno, pa tudi očitneje. Deloma je to posledica tega, kar počnemo planetu, deloma pa vpliv naše lastne tehnologije na človeštvo. Želel sem ustvariti film, ki raziskuje, kako bi se družba odzvala na spremembe v človeškem telesu, ki veljajo za nevarne in jih je treba zatreti. Tema se mi je zdela zanimiva za obravnavo v filmu Zločini prihodnosti.« (David Cronenberg)
Sekcija: KRALJI IN KRALJICE
Režija: David Cronenberg
Država, letnica: Kanada, Grčija, VB, 2022
Trajanje filma: 107
Podnapisi: slovenščina
Jezik: angleščina

Ogled filma v kinematografih:

čet., 10.11.2022 21:30 Kino Komuna Nakup
pon., 14.11.2022 21:15 Linhartova dvorana Nakup
tor., 15.11.2022 20:00 Maribox Nakup
ned., 20.11.2022 11:00 Kinodvor Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD)
*ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.
Scenarij:
David Cronenberg
Fotografija:
Douglas Koch
Glasba:
Howard Shore
Igrajo:
Viggo Mortensen (Saul Tenser), Léa Seydoux (Caprice), Scott Speedman (Lang Dotrice), Kristen Stewart (Timlin), Welket Bungué (Cope), Don McKellar (Wippet), Yorgos Pirpassopoulos (dr. Nasatir), Tanaya Beatty (Berst), Nadia Litz (Router), Lihi Kornowski (Djuna), Denise Capezza (Odile), Efi Kantza (Adrienne Berceau), Jason Bitter (Tarr)
Producent:
Serendipity Point Films
info@serendipitypoint.com
Distribucija:
Fivia d.o.o.
cenex@siol.net
Prodaja:
prodaja/world sales
info@rocket-science.net
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1943 v Torontu. Za film se je začel zanimati med študijem literature na Univerzi v Torontu. Prve srednjemetražne filme je posnel ob koncu šestdesetih let, v njih je nakazal svojo obsedenost s človeškim telesom, spolom, virusi ipd., kar je zaznamovalo večji del njegovega opusa. V sedemdesetih se je uveljavil kot komercialno uspešen režiser nizkoproračunskih grozljivk z vzdevkom »kralj veneričnega hororja«.
Filmografija
1983 Videodrome (Videodrom)
1986 The Fly (Muha)
1988 Dead Ringers (Zakleta dvojčka)
1996 Crash (Trk)
2005 A History of Violence (Senca preteklosti)
2012 Cosmopolis (Kozmopolis)
2022 Crimes of the Future (Zločini prihodnosti)