Panj
Zgjoi
Hive
Trikratni zmagovalec mednarodne kategorije festivala Sundance je na resničnih dogodkih osnovana zgodba o samohranilki, ki se v strogo patriarhalnem okolju kosovskega podeželja odloči zagnati svoj posel.

Fahrijin mož je pogrešan vse od vojne na Kosovu. Skupaj z upanjem, da se bo sploh kdaj vrnil, vse bolj kopni tudi družinski proračun. Fahrije zato zbere okrog sebe ženske podobnih usod in vzpostavi majhno podjetje za proizvodnjo domačega ajvarja. Toda v patriarhalnem okolju kosovskega podeželja njena ambicija in želja opolnomočiti sebe in svoje sovaščanke naletita na buren, vse prej kot dober odziv. Zdaj se ne bori le za to, da bi svoji družini zagotovila preživetje, ampak tudi proti sovražni skupnosti, ki bo naredila vse, da ji ne bi uspelo.

»Zgodba je zanimiva, o življenju glavne junakinje Fahrije in o tem, kaj je prestala med vojno in po njej, bi lahko posnela številne filme, vendar sta najmočnejši vtis name in na vse nas naredila njen značaj in njena osebnost. Šele ob srečanju z njo sem ugotovila, kakšen bo moj film, scela utemeljen v liku, zgodba osredotočena nanjo, kamera usmerjena vanjo.« (Blerta Basholli)
Sekcija: FOKUS: KOSOVO
Režija: Blerta Basholli
Država, letnica: Kosovo, Albanija, Severna Makedonija, Švica, 2021
Trajanje filma: 84
Podnapisi: slovenščina
Jezik: albanščina

Ogled filma v kinematografih:

sob., 19.11.2022 15:00 Kosovelova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD)
*ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.
Scenarij:
Blerta Basholli
Fotografija:
Alex Bloom
Glasba:
Julien Painot
Igrajo:
Yllka Gashi (Fahrije), Çun Lajçi (Haxhi), Aurita Agushi (Zamira), Kumrije Hoxha (Nazmije), Adriana Matoshi (Lume), Molikë Maxhuni (Emine), Blerta Ismaili (Edona), Kaona Sylejmani (Zana), Mal Noah Safqiu (Edon), Xhejlane Terbunja (Melisa)
Producent:
Ikonë Studio
info@ikone-studio.tv
Prodaja:
LevelK
pr@levelk.dk
Deli povezavo
O režiserju
Rojena leta 1983 v Prištini na Kosovu. Leta 2008 je prejela štipendijo za študij filma na fakulteti Tisch School of the Arts Univerze v New Yorku. Že kot študentka je imela priložnost delati pri več filmskih projektih. Njene zgodbe se dotikajo družbenih in spolnih vprašanj na Kosovu, kjer je odraščala in kamor se je leta 2011 tudi vrnila. Film Panj je njen celovečerni igrani prvenec.
Filmografija
2021 Zgjoi (Hive/Panj)