Peter von Kant
Peter von Kant
Peter von Kant
S Fassbinderjevim delom Grenke solze Petre von Kant navdihnjena satira je duhovit pogled za kuliso zvezdništva, ki raziskuje razmerja moči v odnosu med vplivnim umetnikom in njegovo muzo.

Peter von Kant je uspešen filmski režiser. Živi skupaj s pomočnikom Karlom, ki ga rad zaničuje in ponižuje, čeprav mu ta izkazuje popolno predanost. Petrova najboljša prijateljica je Sidonie, slavna igralka in njegova nekdanja umetniška muza. Ko mu nekega večera predstavi mladega Amirja, se Peter v trenutku zaljubi v privlačnega mladeniča in mu na široko odpre vrata v svet filmske industrije. A ko Amir postane slaven in ne potrebuje več uslug vplivnega filmarja, se je razočarani Peter prisiljen soočiti z osamljenostjo in lastnimi demoni.

»/.../ Jasno je bilo, kako naj predelam besedilo: lik Petre preoblikujem v moškega, Petra von Kanta, in ga spremenim v režiserja. To mi je omogočilo spregovoriti tako o Fassbinderju kot, v zrcalnem učinku, o sebi. Fassbinderja sem 'izdal', da bi ga bolje našel in našel tudi sebe v tej univerzalni zgodbi o ljubezenski strasti, ki je bolj aktualna kot kdaj koli ter raziskuje vprašanja moči, vpliva in podreditve v ustvarjalnem procesu in v razmerju muza-Pigmalion.« (François Ozon)
Sekcija: KRALJI IN KRALJICE
Režija: François Ozon
Država, letnica: Francija, Nemčija, 2022
Trajanje filma: 85
Podnapisi: slovenščina
Jezik: francoščina, nemščina

Ogled filma v kinematografih:

sre., 9.11.2022 14:45 Kino Komuna Nakup
tor., 15.11.2022 21:10 Linhartova dvorana Nakup
sre., 16.11.2022 19:20 Kinodvor Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD)
*ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.
Scenarij:
François Ozon
Fotografija:
Manu Dacosse
Igrajo:
Denis Ménochet (Peter von Kant), Stéfan Crépon (Karl), Isabelle Adjani (Sidonie), Khalil Gharbia (Amir), Hanna Schygulla (Rosemarie), Aminthe Audiard (Gabrielle)
Producent:
FOZ
Distribucija:
Fivia d.o.o.
cenex@siol.net
Prodaja:
Playtime
info@playtime.group
Deli povezavo
O režiserju
Rojen 1967 v Parizu. Po magisteriju iz filma na Univerzi v Parizu I se je vpisal na oddelek za režijo na znameniti La Fémis. Njegove kratke filme so gostili številni mednarodni festivali, leta 1998 pa se je s celovečernim prvencem Sitcom uvrstil na program canskega festivala. Redka kombinacija humorja, rahločutnosti in psihologije mu je kmalu prinesla mednarodno slavo ter ga uveljavila kot enega najdrznejših in najizvirnejših francoskih režiserjev.
Filmografija
2000 Gouttes d’eau sur pierres brulantes (Water Drops on Burning Rocks/Hladne kaplje na vroče kamne)
2002 8 femmes (8 Women/8 žensk)
2003 Swimming Pool (Bazen)
2004 5 x 2
2010 Potiche (Gospodinja)
2013 Jeune et Jolie (Young and Beautiful/Mlada in lepa)
2020 Été 85 (Summer of 85/Poletje '85)
2021 Peter von Kant