Potniki noči
Les passagers de la nuit
The Passengers of the Night
Senzibilen portret ženske in matere srednjih let, ki mora po grenki življenjski izkušnji začeti na novo, prežet s pomirjujočim nočnim utripom francoske prestolnice z začetka osemdesetih let.

Pariz, 1981. Na pariške ulice se spušča noč, v zraku je čutiti pričakovanje sprememb, ki jih naznanjajo prihajajoče volitve. A Élisabeth razmišlja o drugih stvareh. Za njo je grenak konec zakonske zveze, pred njo skrb, kako bo preživela sebe in odraščajoča otroka. Preplavljena z otožnostjo sprejme službo moderatorke svojega najljubšega nočnega radijskega programa. Oddaja deli usode z neznanci, ki pomagajo reflektirati njeno lastno življenje ter najti nov zagon. Ko k sebi domov povabi mlado brezdomko, v svojem sinu nevede vzbudi prvi ljubezenski nemir. A nadaljnji razvoj dogodkov prinese novo upanje in nova spoznanja povežejo preostanek razpadle družine.

»Menim, da je zgodba polna dogajanja: razveza, brsteča ljubezen, odraščajoči otroci ... Vse to so pomembni življenjski dogodki, pravi dramatični mejniki. Vendar je treba povedati, da so mi pri srcu odmiki in ovinki, ker življenje sestavljajo tudi takšni trenutki. Moji filmi ne temeljijo na konfliktih – ne čutim nuje po pripovedovanju takšnih zgodb. Ta drža najverjetneje izhaja iz osebne senzibilnosti. Konflikt ne vodi mojega življenja in dela ali mojih medosebnih odnosov. Ne predstavlja mi vira energije. Nasprotno, odbija me.« (Mikhaël Hers)
Sekcija: PREDPREMIERE
Režija: Mikhaël Hers
Država, letnica: Francija, 2022
Trajanje filma: 111
Podnapisi: slovenščina
Jezik: francoščina

Ogled filma v kinematografih:

sre., 9.11.2022 21:00 Kinodvor Nakup
čet., 10.11.2022 15:00 Kino Komuna Nakup
pet., 18.11.2022 21:00 Kino Komuna Nakup
sob., 19.11.2022 17:45 Maribox Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD)
*ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.
Scenarij:
Mikhaël Hers, Maud Ameline, Mariette Désert
Fotografija:
Sébastien Buchmann
Igrajo:
Charlotte Gainsbourg (Élisabeth), Quito Rayon-Richter (Matthias), Noée Abita (Talulah), Megan Northam (Judith), Thibault Vinçon (Hugo), Emmanuelle Béart (Vanda Dorval), Laurent Poitrenaux (Manuel Agostini)
Producent:
Nord-Ouest Films
contact@nord-ouest.fr
Distribucija:
Demiurg
info@demiurg.si
Prodaja:
mk2 Films
intlsales@mk2.com
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1975 v Parizu. Po študiju filmske produkcije na La Fémis je najprej produciral kratke filme, nato pa stopil za kamero. Kot režiser je pritegnil pozornost s tremi kratkimi filmi, nato pa s celovečernim prvencem Memory Lane, ki je bil prikazan na festivalu v Locarnu. Potniki noči je njegov četrti celovečerni film.
Filmografija
2006 Charell (kratki/short) (srednjemetražni/mid-length)
2009 Montparnasse (srednjemetražni/mid-length)
2010 Memory Lane
2015 Ce sentiment se l’eté (This Summer Feeling)
2018 Amanda
2021 Les passagers de la nuit (The Passengers of the Night/Potniki noči)