Živeti
Living
Living
Zgodba o brezvoljnem uradniku, ki ga zdravniška diagnoza prisili, da začne razmišljati o smislu svojega življenja, je polnokrvna britanska priredba japonske klasike Ikiru Akira Kurosave iz leta 1952, ki jo je tokrat priredil nobelovec Kazuo Išiguro.

London sredi petdesetih. Williams je ostarel javni uslužbenec, obsojen na dolgočasno birokratsko prekladanje papirjev v mestu, ki se trudi okrevati po drugi svetovni vojni. Ko mu zdravniki sporočijo usodno diagnozo, se odloči dvigniti vse prihranke in odpotovati na morje, da bi v soncu čim bolj plodno užil dneve, ki so mu še preostali. A žal ugotovi, da ne ve, kako to storiti. Ob srečanju s sodelavko, ki pooseblja radost življenja, kakršne ni sam nikoli čutil, Williams odkrije način, kako v sebi najti srečo in jo deliti s skupnostjo, katere neopazni del je bil že od nekdaj.

»Ena ključnih razlik med našo priredbo in japonsko predlogo je, da je bil izvirni film za japonsko občinstvo sodobni primerek socialnega realizma. Zelo neposredno je spregovoril o položaju povojne Japonske. Ustvariti delo, ki je v bistvu zgodovinski film, umeščen sedemdeset let v preteklost, spremeni naravo njegovega sporočila. Morda bi lahko zagovarjali, da je sporočilo sedaj glas iz preteklosti, ki poskuša ozavestiti sedanjost.« (Oliver Hermanus)
Sekcija: PREDPREMIERE
Režija: Oliver Hermanus
Država, letnica: VB, Japonska, 2022
Trajanje filma: 102
Podnapisi: slovenščina
Jezik: angleščina

Ogled filma v kinematografih:

sre., 9.11.2022 18:45 Kino Komuna Nakup
pon., 14.11.2022 16:30 Kosovelova dvorana Nakup
sre., 16.11.2022 18:45 Linhartova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Kazuo Ishiguro, Akira Kurosawa
Fotografija:
Jamie Ramsay
Igrajo:
Bill Nighy (Williams), Aimee Lou Wood (Margaret Harris), Alex Sharp (Peter Akeling), Adrian Rawlins (Middleton), Oliver Chris (Hart), Michael Cochrane (Sir James), Anant Varman (Singh), Richard Cunningham (Harvey), Tom Burke (Sutherland)
Producent:
County Hall Arts
info@countyhallarts.com
Distribucija:
Continental film d.o.o.
video@continentalfilm.si
Prodaja:
Rocket Science
info@rocket-science.net
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1983 v Cape Townu, Južnoafriška republika. Diplomiral je na Univerzi v Cape Townu iz filma in vizualnih medijev, nato je na Londonski filmski akademiji magistriral iz filma. S prvencem Skoonheid se je prvič uvrstil na canski festival, največji uspeh pa je dosegel s filmom Moffie, prikazanim na beneškem filmskem festivalu in nominiranim za nagrado BAFTA.
Filmografija
2009 Shirley Adams
2011 Skoonheid
2015 The Endless River
2019 Moffie
2022 Living (Živeti)