Šparta
Sparta
Sparta
Sredi odročnega romunskega podeželja se moški srednjih let odloči, da bo zapuščeno šolo spremenil v domišljijsko zatočišče, namenjeno kratkočasenju okoliških otrok. Drugi del Seidlovega diptiha, ki skupaj z Riminijem raziskuje temo nezmožnosti ubežanja lastni preteklosti.

Ewald se je pred leti preselil v Romunijo. Čeprav je dopolnil že štirideset let, sanja o novem, predvsem drugačnem življenju. Zapusti dekle in se preseli v zakotno podeželsko vasico. Tam zbere okoliške fante in zapuščeno šolo spremeni v trdnjavo po špartanskem vzoru. Čeprav na novo ustvarjena »utrdba« predstavlja neproblematično domišljijsko okolje za otroke, vseeno vzbudi pozornost in sumničavost vaščanov, kar privede do tega, da se mora Ewald soočiti sam s sabo in potlačeno resnico ...

»Vsi moji filmi, ves moj umetniški opus, je poziv k empatiji do trpinčenih in padlih, marginaliziranih in izobčenih: namesto moralnega zasramovanja vztrajam, da jih pojmujemo kot celovita in celo protislovna človeška bitja.« (Ulrich Seidl)
Sekcija: PREDPREMIERE
Režija: Ulrich Seidl
Država, letnica: Avstrija, Nemčija, Francija, 2022
Trajanje filma: 98
Podnapisi: slovenščina
Jezik: nemščina, romunščina

Ogled filma v kinematografih:

sre., 16.11.2022 18:00 Maribox Nakup
sre., 16.11.2022 21:00 Linhartova dvorana Nakup
pet., 18.11.2022 15:00 Kino Bežigrad Nakup
ned., 20.11.2022 16:30 Kino Komuna Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Ulrich Seidl, Veronika Franz
Fotografija:
Wolfgang Thaler, Serafin Spitzer
Igrajo:
Georg Friedrich, Florentina Elena Pop, Hans-Michael Rehberg, Octavian-Nicolae Cocis, Marius Ignat
Producent:
Ulrich Seidl Filmproduktion
office@ulrichseidl.com
Distribucija:
Demiurg
info@demiurg.si
Prodaja:
Coproduction Office
sales@coproductionoffice.eu
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1952 na Dunaju. Ob Michaelu Hanekeju velja za enega najpomembnejših, formalno in vsebinsko najradikalnejših sodobnih avstrijskih režiserjev. Po študiju novinarstva, umetnostne zgodovine in režije je začel snemati dokumentarne filme. Leta 2001 je posnel prvi igrani celovečerec Pasji dnevi in zanj v Benetkah prejel posebno nagrado žirije. Dobrih deset let pozneje je sledila uspešna trilogija Paradiž, prikazana v tekmovalnih programih najpomembnejših evropskih festivalov v Cannesu, Benetkah in Berlinu.
Filmografija
2012 Paradies: Liebe (Paradise: Love/Paradiž: Ljubezen)
2012 Paradies: Glaube (Paradise: Faith/Paradiž: Vera)
2013 Paradies: Hoffnung (Paradise: Hope/Paradiž: Upanje)
2014 Im Keller (In the Basement/V kleti) (dok./doc.)
2016 Safari (dok./doc.)
2022 Rimini
2022 Sparta (Šparta)