Praznik dela
Praznik rada
May Labor Day
Dan, ki bi moral biti vsem v veliko veselje, se v drami Pjera Žalice prelevi v ponovno odpiranje skelečih vojnih ran.

Armin se po desetih letih življenja v tujini vrne v Bosno. Možakar se je v Nemčiji poročil in si ustvaril lepo življenje, zato bi se rad pohvalil svojemu očetu Fudu. Vse to bi rad simbolično opravil na praznik dela, ki bo tako zgolj dodaten razlog za vrtenje jagnjetine nad žerjavico. Štirje prijatelji že pripravljajo vse potrebno za gostijo, nakar vse skupaj prekine policija, ki aretira očeta, ne da bi kdorkoli vedel, zakaj. Izkaže se, da so Fuda prijeli zaradi domnevnih vojnih zločinov. Družina in prijatelji sprva vse skupaj sprejmejo v nejeveri, nakar tudi sami odprejo davno zakopano vojno skrivnost.

»Praznik dela je eden redkih praznikov, ki so ostali iz 'tistih', predvojnih časov. Nima verskih in nacionalnih atributov, ima pa močno simboliko v določenem sociopolitičnem kontekstu. /.../ To je ostanek socializma, ko se je dokazovalo, da delavci živijo tako dobro, da za 1. maj nimajo delati kaj drugega kot vrteti jagnje in veseljačiti. To je bil seveda lažen, a zelo dobro organiziran prizor, ob katerem bi zlahka verjeli, da živite v nekakšnih delavskih nebesih. A četudi bi doumeli, da sta vse to le manipulacija in laž, tega niste smeli izustiti, ker je sistem nevaren, policijski. Razumem torej, da so bili delavci ali v sanjah ali pa v strahu, ne razumem pa, kaj se dogaja danes. Danes, ko se dobesedno umira od lakote, ko je delavec popolnoma brezpraven, se jagenjčki še vedno vrtijo.« (Pjer Žalica)
Sekcija: KRALJI IN KRALJICE
Režija: Pjer Žalica
Država, letnica: BiH, Hrvaška, Severna Makedonija, Srbija, Črna gor, 2020
Trajanje filma: 113
Podnapisi: angleščina,slovenščina
Jezik: bosanščina, nemščina, angleščina

Ogled filma v kinematografih:

pet., 11.11.2022 21:00 Kosovelova dvorana Nakup
ned., 13.11.2022 15:45 Kino Komuna Nakup
čet., 17.11.2022 16:45 Kinodvor Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Pjer Žalica
Fotografija:
Almir Đikoli
Glasba:
Dino Šukalo
Igrajo:
Muhamed Hadžović (Armin), Emir Hadžihafizbegović (Žuna), Admir Glamočak (Numo), Boris Isaković (Savo), Aleksandar Seksan (Mujke), Mirvad Kurić (Gagula), Jasna Žalica (Muma), Tatjana Šojić (Sida), Dženita Imamović Omerović (Sada), Labina Mitevska (Diba), Vedran Đekić (Muris), Branka Katić (Goga), Ermin Bravo (Cijo), Branimir Popović (Hamdija), Adnan Goro (Soba)
Producent:
Udruženje Forum
filmpraznikrada@gmail.com
Prodaja:
Udruženje Forum
filmpraznikrada@gmail.com
Deli povezavo
koda za glasovanje:
H
O režiserju
Rojen leta 1964 v Sarajevu, Bosna in Hercegovina. Na Akademiji scenskih umetnosti v Sarajevu, kjer danes predava, je diplomiral iz režije. Njegov celovečerni prvenec Gori ogenj je leta 2003 prejel srebrnega leoparda na festivalu v Locarnu. Praznik dela je njegov četrti celovečerni igrani film.
Filmografija
2003 Gori vatra (Fuse/Gori ogenj)
2004 Kod amidže Idriza (Days and Hours/Pri stricu Idrizu)
2011 Orkestar (Orchestra) (dok./doc.)
2013 Rob (dok./doc.)
2020 Koncentriši se, baba (Focus, Grandma/Zberi se, babica)
2022 Praznik rada (May Labour Day/Praznik dela)