Naš dom
Utama
Our Home
Ljubljenec več letošnjih festivalov je vizualno osupljivo, slikovito popotovanje v sušna bolivijska višavja, kjer se ostareli par bori za vodo in z njo za preživetje.

Altiplano, kjer kečuanska pastirja že vse življenje paseta lame (»Utama« po kečuansko pomeni »naš dom«), je vse bolj neprijazen. Virginio in Sisa – igrata ju naturščika, ki sta tudi v resnici par – se kljub prošnjam vnuka Santosa nočeta preseliti v La Paz, čeprav so se začeli topiti ledeniki in dežja skoraj ni več, lame pa so vse bolj žejne. Bo pomagalo žrtvovanje bogovom? Ali kondorji, ko so stari in se ne počutijo več koristne, z visokih vrhov res hote omahnejo v smrt? V svetu Utame razpokana zemlja, ki se širi v neskončne daljave, plameneči sončni zahodi in mogočne gore burijo domišljijo ter povsem običajnim stvarem dajejo mitski značaj.

»Večji smisel imam za podobe kot besede. Tišina lahko izrazi veliko več kot besede, pogledi pa vsekakor povedo toliko več, saj oči ne morejo skriti naših čustev. Prizadeval sem si uporabiti vse to, poglede in tišino, želel sem, da spregovorijo tudi neiskane pokrajine. Prav tako se mi je zdelo, da je v zvezi dveh, ki že toliko let živita skupaj, kot naša protagonista, govor večinoma odveč, saj vse povesta z drobnimi gestami ali izrazi.« (Alejandro Loayza Grisi)
Sekcija: PERSPEKTIVE
Režija: Alejandro Loayza Grisi
Država, letnica: Bolivija, Urugvaj, Francija, 2022
Trajanje filma: 87
Podnapisi: slovenščina
Jezik: španščina, quechua

Ogled filma v kinematografih:

čet., 10.11.2022 19:00 Kosovelova dvorana Nakup
sob., 12.11.2022 21:30 Kinodvor Nakup
ned., 13.11.2022 18:00 Maribox Nakup
tor., 15.11.2022 15:00 Kino Bežigrad Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD)
*ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.
Scenarij:
Alejandro Loayza Grisi
Fotografija:
Bárbara Álvarez
Igrajo:
José Calcina (Virginio), Luisa Quispe (Sisa), Candelaria Quispe (Elena), Placide Ali (Eugenia), Félix Ticona (Estanis), Santos Choque (Clever)
Producent:
Alpha Violet
info@alphaviolet.com
Distribucija:
Cinemania
info@cinemania-group.si
Prodaja:
Alpha Violet
info@alphaviolet.com
Deli povezavo
O režiserju
Leta 1985 rojeni bolivijski filmar. Njegov prvenec Naš dom so premierno prikazali v Sundanceu, kjer je dobil veliko nagrado žirije v sklopu svetovnega igranega filma. Poklicno pot je začel s fotografijo – kot fotograf je razstavljal, izdal nekaj publikacij in prejel dve nacionalni bolivijski nagradi. S filmom se je sprva začel ukvarjati kot direktor fotografije.
Filmografija
2022 Utama (Naš dom)