Metronom
Metronom
Metronom
Najstniška romanca in zgodba o odraščanju v Romuniji v času komunizma. Fant sedemnajstletne Ane se namerava izseliti iz države, zato se zaljubljenca zadnje dni odločita preživeti skupaj.

Romunija, jeseni 1972. Ceausescu je na oblasti že sedem let. Avtoritarni režim in kratenje državljanskih pravic sta že dodobra načela družbeni ustroj in zabrisala spomin na »normalnost«. Celo mladi, tisti najbolj nagnjeni k svobodomiselnosti in uporu, se težko docela uprejo moči tega vpliva. V teh okoliščinah lahko povsem nedolžna dejanja, kot je mladostniška zabava brez vednosti staršev ali pismo radijski postaji, kjer dela priljubljen didžej, hitro postanejo nevarna. Zgodbo o Bukarešti izpred petdesetih let, ki je v filmu prikazana elegantno stilizirano, so navdihnili resnični dosjeji tajne policije tistega časa.

»Moja strast sta človeški in zgodovinski spomin ter ohranjanje tako zgodovinskega spomina kot novejše zgodovine in diskurz o njima. Zanimivo se mi je zdelo povedati zgodbo o komunizmu, vendar ne še ene značilne – najti določen prostor na zgodovinski časovnici za prikaz te pripovedi o komunizmu za mlado generacijo. ... Ljudje so začeli občutiti slabšanje razmer. Sledi nam tajna policija, prepovedano nam je poslušati določeno glasbo, brati nekatere knjige. To je bil šele začetek.« (Alexandru Belc)
Sekcija: PANORAMA
Režija: Alexandru Belc
Država, letnica: Romunija, Francija, 2022
Trajanje filma: 93
Podnapisi: slovenščina
Jezik: romunščina

Ogled filma v kinematografih:

čet., 10.11.2022 17:00 Kosovelova dvorana Nakup
pon., 14.11.2022 18:00 Maribox Nakup
čet., 17.11.2022 19:10 Kinodvor Nakup
ned., 20.11.2022 14:30 Kino Komuna Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD)
*ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.
Scenarij:
Alexandru Belc
Fotografija:
Tudor Vladimir Panduru
Igrajo:
Mara Bugarin (Ana), Serban Lazarovici (Sorin), Vlad Ivanov (Biris), Mihai Calin (oče), Andreea Bibiri (mama)
Producent:
Strada Film
contact@stradafilm.ro
Distribucija:
Cinemania
info@cinemania-group.si
Prodaja:
Pyramide International
lgarzon@pyramidefilms.com
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1980 v romunskem mestu Brasov. Leta 2007 je diplomiral na filmski akademiji v Bukarešti in 2012 magistriral iz političnih znanosti na Univerzi v Bukarešti. Kot prvi asistent režije je sodeloval z ustvarjalci, kot sta Corneliu Porumboiu in Cristian Mungiu, ter režiral več televizijskih oglasov. Posnel je tudi več kratkih filmov, tako igranih kot dokumentarnih, vključno s prvencem 8. marec.
Filmografija
2012 8 Martie (8th of March/8. marec)
2015 Cinema, Mon Amour
2022 Metronom