Blizu
Close
Close
Film o odraščanju, ki seže v srce. Belgijski režiser Lukas Dhont je znova dokazal neprekosljiv dar za delo z naturščiki in s svojim drugim celovečercem prepričal žirijo filmskega festivala v Cannesu.

Trinajstletna Léo in Rémi sta neločljiva prijatelja. Fanta na idiličnem podeželju cele dneve preživljata skupaj in si ne predstavljata, da bi lahko karkoli prekinilo njuno brezskrbno skupno otroštvo. Ko se jeseni začne novo šolsko leto, sošolci opazijo njun tesni odnos in ju začnejo zafrkavati, da sta par. Léo si v jezi in sramu poišče nove prijatelje ter se posveti igranju hokeja. Tišina med nekdanjima sorodnima dušama postaja vse bolj mučna in najstnika se morata kmalu soočiti z vprašanjem, kaj je šlo narobe v njunem odnosu.

»Kot otrok sem si pogosto odrekel intimno razmerje z drugim fantom, ker sem se bal tega odnosa. Prebral sem raziskavo ameriške psihologinje, ki je zajela okoli sto fantov med trinajstim in osemnajstim letom. Pri trinajstih so fantje svoja prijateljstva opisali kot zanje izjemno pomembna. Prijateljem so zaupali, z njimi delili skrivnosti, jih imeli radi. Niso se bali izraziti ljubezni, ki so jo čutili do prijateljev. Sledili so intervjuji pri petnajstih, šestnajstih, sedemnajstih in osemnajstih letih. Izsledki so pokazali, da je pri številnih vmes poseglo izkazovanje moškosti. Intimnost med temi fanti je bila prekinjena.« (Lukas Dhont)
Sekcija: PREDPREMIERE
Režija: Lukas Dhont
Država, letnica: Belgija, Nizozemska, Francija, 2022
Trajanje filma: 105
Podnapisi: slovenščina
Jezik: flamščina, nizozemščina, francoščina

Ogled filma v kinematografih:

sre., 9.11.2022 20:00 Maribox Nakup
ned., 13.11.2022 15:45 Linhartova dvorana Nakup
čet., 17.11.2022 19:00 Kino Union Celje Nakup
pet., 18.11.2022 18:40 Kinodvor Nakup
ned., 20.11.2022 15:00 Kino Bežigrad Nakup
ned., 20.11.2022 20:00 APT Novo mesto Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Lukas Dhont, Angelo Tijssens
Fotografija:
Frank van den Eeden
Glasba:
Valentin Hadjadj
Igrajo:
Eden Dambrine (Léo), Gustav De Waele (Rémi), Émilie Dequenne (Sophie), Léa Drucker (Nathalie), Léon Bataille (Baptiste), Kevin Janssens (Peter), Igor van Dessel (Charlie), Marc Weiss (Yves)
Producent:
Menuet
alberte.gautot@menuet.be
Distribucija:
Fivia
cenex@siol.net
Prodaja:
The Match Factory
info@matchfactory.de
Deli povezavo
O režiserju
Rojen leta 1991 v Gentu, Belgija. Diplomiral je iz avdiovizualnih umetnosti na Umetniški šoli KASK v Gentu. Njegova kratka filma Corps perdu in L'infini sta osvojila številne nagrade, slednji je bil tudi belgijski nominiranec za oskarja za najboljši kratki film. S celovečernim prvencem Dekle je leta 2018 navdušil na filmskem festivalu v Cannesu.
Filmografija
2018 Girl (Dekle)
2021 Close (Blizu)