Alma Viva
Alma Viva
Alma Viva
V osamljeni portugalski gorski vasici deklico obsede duh njene babice čarovnice. Naturalističen, tudi komičen portret odraščanja med arhaičnim in sodobnim svetom.

Salomé, ki živi v Franciji, med poletjem obiskuje sorodnike v Trás-os-Montesu. Njena babica Avó je čarovnica, vešča v napojih, urokih in prekletstvih, ki jih včasih podžgejo tudi spori s sosedami, s katerih možmi je spala. Salomé ji pomaga pri seansah klicanja duhov. Ko Avó nenadoma umre in se njena družina prepira, kaj bodo z njenim truplom, se Salomé kot obsedena odpravi na pohod po vasici – in še sama zakuha nekaj strašno neprijetnega. Razpoloženjska magično-realistična pripovedka v toplih barvah portugalskega mojstra filmske fotografije, Ruia Poçasa.

»Rodila sem se v Parizu portugalskim priseljencem; film Alma Viva smo snemali v vasi moje babice po materini strani, umeščeni visoko v severovzhodnih gorah Portugalske. Do teh pokrajin imam zelo intimen odnos, dojemam jih kot prežete s pogledom naših prednikov na sedanji čas. S tem občutjem tudi režiram. V teh vaseh kroži veliko močnih, skrivnostnih zgodb. Zgodb minule dobe, ki so izvirno jedro, starodavni spomin portugalske kulture. Otroštvo sem preživela ob poslušanju zgodb o urokih in prekletstvih.« (Cristele Alves Meira)
Sekcija: JADRANSKA MREŽA FESTIVALOV
Režija: Cristele Alves Meira
Država, letnica: Portugalska, Belgija, Francija, 2022
Trajanje filma: 85
Podnapisi: angleščina,slovenščina
Jezik: portugalščina, francoščina

Ogled filma v kinematografih:

čet., 10.11.2022 15:00 Kosovelova dvorana Nakup
ned., 20.11.2022 14:50 Kosovelova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena
Scenarij:
Cristele Alves Meira, Laurent Lunetta
Fotografija:
Rui Poças
Igrajo:
Lua Michel (Salomé), Ana Padrao (Fátima), Jacqueline Corado (Aida), Catherine Salée (Cathie), Duarte Pina (Dantas), Ester Catalao (Avó), Sónia Martins (Glória), Martha Quina (Gracinda), Arthur Brigas (Joaquim)
Producent:
Fluxus Films
gm@fluxusfilms.com
Prodaja:
Kinology
gmelin@kinology.eu
Deli povezavo
O režiserju
Rojena leta 1983 v Montreuilu v Franciji. Je šolana igralka, ki se je kot režiserka sprva preizkušala v gledališču, pozneje pa je začela snemati dokumentarne in kratke igrane filme. Alma Viva je njen prvi igrani celovečerec.
Filmografija
2022 Alma Viva