NAZAJ
Dogodek
Originalni naslov:
L'evenement
Angleški naslov:
Happening
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Francija, 2021
Trajanje filma:
100
Režija:
Audrey Diwan
Scenarij:
Marcia Romano, Audrey Diwan, Annie Ernaux
Fotografija:
Laurent Tangy
Glasba:
Evgueni Galperine, Sacha Galperine
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Anamaria Vartolomei (Anne), Kacey Mottet-Klein (Jean), Luana Bajrami (Hélene), Louise Orry-Diquero (Briggite), Louise Chevillotte (Olivia), Pio Marmai (prof. Bornec), Sandrine Bonnaire (Gabrielle), Leonor Oberson (Claire), Anna Mouglalis (Riviere), Cyril Metzger (Gaspard), Éric Verdin (Jacques), Alice De Lencquesaing (Laetitia), Medaleine Baudot (Lise)
Nagrade:
Benetke 2021 (zlati lev)

Ogled filma v kinematografih:

pon., 15.11.2021 18:00 Kino Bežigrad Nakup
čet., 18.11.2021 18:15 Linhartova dvorana Nakup
pet., 19.11.2021 17:45 Maribox Nakup
sob., 20.11.2021 15:30 Kino Komuna Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Filmska upodobitev romana francoske pisateljice Annie Ernaux, v katerem je avtorica opisala lastno soočanje s splavom, ko je bil ta v Franciji še prepovedan. Zmagovalec filmskega festivala v Benetkah.

Francija leta 1963. Anne je nadarjena študentka iz delavske družine, ki ji napovedujejo svetlo prihodnost. A ko nepričakovano zanosi, se svet okoli nje začne podirati. Želja po dokončanju študija in po osvoboditvi od delavskega okolja se naenkrat zdi vse bolj oddaljena. Ker se zaključni izpiti hitro približujejo, se Anne odloči, da bo ukrepala. Kolegice ji povedo za neko žensko, ki naj bi v zameno za izdatno plačilo v strogi tajnosti opravljala splave. Anne se mora na tej veliki preizkušnji soočiti s sramom in bolečino, a tudi z grožnjo zaporne kazni.

»Kakšno pot lahko ubere mlada ženska, ki se odloča za skrivni splav? Pogosto o tem lahko samo ugibamo. Ko sem se odločila za filmsko priredbo romana L'événement Annie Ernaux, sem poskušala najti način za prikaz fizične plati izkušnje, upoštevati telesno razsežnost poti. Upam, da izkušnja presega časovni okvir zgodbe in spolno neenakost. Usoda mladih žensk, prisiljenih v takšne posege, je tvegana, nedopustna. Iskala sem preprosto gesto, bistvo, ki bi jo upodobilo.« (Audrey Diwan)