NAZAJ
Atlantida
Originalni naslov:
Atlantide
Angleški naslov:
Atlantis
Sekcija:
PERSPEKTIVE
Država, letnica:
Italija, Francija, Rusija, Mehika, ZDA, 2021
Trajanje filma:
100
Režija:
Yuri Ancarani
Scenarij:
Yuri Ancarani
Fotografija:
Yuri Ancarani
Glasba:
Francesco Fantini, Lorenzo Senni
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
italijanščina
koda za glasovanje:
A
Igrajo:
Daniele Barison, Bianka Berényi, Maila Dabala, Alberto Tedesco, Jacopo Torcellan
Nagrade:
Benetke 2021

Ogled filma v kinematografih:

sre., 10.11.2021 21:00 Kino Komuna Nakup
ned., 14.11.2021 21:00 Kosovelova dvorana Nakup
čet., 18.11.2021 15:30 Kinodvor Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD) *ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

Deli povezavo
Opis:
Utrip življenja mladostnikov, ki ob dirkanju s čolni, poslušanju glasbe in prvih ljubeznih na videz brezskrbno preživljajo dneve v Beneški laguni, skozi oči priznanega italijanskega video umetnika Yurija Ancaranija.

Daniele je odraščajoč fant z otoka na robu Beneške lagune. Drži se zase in se ne druži niti z vrstniki, katerih življenje, obstoj in užitki so osredotočeni na motorne čolne, imenovane "barchino". S predelavo čolnov želijo mladostniki iz njih iztisniti kar največ moči in se dokazati na nevarnih dirkah. Tudi Daniele sanja o edinstvenem čolnu, ki bi mu prinesel zmago in spoštovanje. A moška samopotrditev se zdi zaradi razmer, v katerih brezciljno odraščajo tamkajšnje generacije, obsojena na propad.

"Film Atlantis je začel nastajati brez scenarija. Zgodba se je razvila v štirih letih opazovanja teh mladih, dialogi so vzeti iz njihovega nadvse resničnega življenja. Ta delovna metoda mi je omogočila prehajanje meja tradicionalnega filmskega ustvarjanja: kjer pisanju scenarija sledi snemanje. S tem je bil film na voljo za upodobitev trenutka velike spremembe za Benetke in njihovo laguno, z domala nezaznavne perspektive, gledišča, uglašenega na miselnost teh mladostnikov." (Yuri Ancarani)