NAZAJ
Izgubljene iluzije
Originalni naslov:
Illusions perdues
Angleški naslov:
Lost Illusions
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Francija, Belgija, 2021
Trajanje filma:
141
Režija:
Xavier Giannoli
Scenarij:
Xavier Giannoli
Fotografija:
Christophe Beaucarne
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Benjamin Voisin (Lucien), Cécile de France (Louise), Vincent Lacoste (Etienne Lousteau), Xavier Dolan (Nathan), Salomé Dewaels (Coralie), Jeanne Balibar (markiza d'Espard), Gérard Depardieu (Dauriat), André Marcon (baron du Châtelet), Louis-Do de Lencquesaing (Finot), Jean-François Stévenin (Singali)
Nagrade:
Benetke 2021, San Sebastian 2021

Ogled filma v kinematografih:

sob., 13.11.2021 11:00 Kinodvor Nakup
ned., 14.11.2021 17:15 Maribox Nakup
pon., 15.11.2021 15:30 Linhartova dvorana Nakup
čet., 18.11.2021 21:00 Kosovelova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD) *ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

Deli povezavo
Opis:
Razkošna filmska priredba istoimenskega Balzacovega romana je pripoved o ljubezni, poželenju, bolestnih literarnih ambicijah ter moči medijev in denarja.

Francija, 19. stoletje. Mladi, še ne uveljavljeni pesnik Lucien živi v podeželskem mestecu Angoul?me. Podnevi dela v tiskarni, ob večerih pa piše pesmi in ljubimka z aristokratinjo Louise. Ko se po mestu o njiju razširijo zlobne govorce, skupaj pobegneta v Pariz, kjer pa Louise svojega mladega ljubimca kmalu zapusti. Prepuščen samemu sebi Lucien začne spoznavati zakulisje velemesta, ki ga poganjata sla po dobičku in brezsramna hinavščina v časopisnih medijih, ki v tistem času pridobivajo vedno večjo moč in vpliv.

"Balzacov roman razkriva matrico sodobnega sveta, trenutek, preden se je vsa civilizacija predala vladavini dobička. Ta premik sem želel podaljšati s pomočjo kinematografije in si ob tem vzeti svoboščine z izvirnim besedilom, ki bi omogočile izraz njegovega duha." (Xavier Giannoli)