NAZAJ
Nitram
Originalni naslov:
Nitram
Angleški naslov:
Nitram
Sekcija:
PANORAMA
Država, letnica:
Avstralija, 2021
Trajanje filma:
112
Režija:
Justin Kurzel
Scenarij:
Shaun Grant
Fotografija:
Germain McMicking
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
angleščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Caleb Landry Jones (Nitram), Essie Davis (Helen), Anthony LaPaglia (oče), Judy Davis (mama), Sean Keenan (Jamie)
Nagrade:
Cannes 2021 (najboljši igralec/), Cinefest Oz 2021, London 2021

Ogled filma v kinematografih:

čet., 11.11.2021 15:30 Kinodvor Nakup
pet., 12.11.2021 18:30 Kino Bežigrad Nakup
pon., 15.11.2021 22:00 Linhartova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Kaj naredi množičnega morilca? Film, posnet po resničnih dogodkih, ki so vodili k enemu najhujših pokolov v sodobni avstralski zgodovini, masakru v Port Arthurju leta 1996, v katerem je moški 35 ljudi ubil in jih 23 ranil. Nagrada za najboljšega igralca v Cannesu.

Nitram je vzdevek osamljenega in nesrečnega mladeniča, ki se ne zna vklopiti v družbo in ne premore empatije. Vzdevek mu nadenejo vrstniki, ki se ga hkrati bojijo in se mu posmehujejo, kmalu pa izgubi še svojo edino prijateljico. Njegova starša sta od vzgoje napornega otroka že nekoliko otopela in ne najdeta zadostne podpore ne v zdravstvu ne v družbi, ki dovoljuje kupčevanje z orožjem.

"Občutil in videl sem učinek pokola v Port Arthurju na skupnost. Ljudje težko govorijo o tem. Rana je tako globoka. Zgodbe ne bi mogel povedati, če bi poustvarili streljanje. Nenehno smo se spraševali: 'Je to pravi način?', z védenjem, kako občutljiva je tematika. Običajno bi v filmu, naravnanem zoper posedovanje strelnega orožja, zrli z vidika odvetnika v sodni dvorani. Želel sem gledalce za nekaj časa postaviti v čevlje tega lika, da bi ob njegovem vstopu v trgovino z orožjem pomislili: 'Da, zaradi tega potrebujemo nadzor nad strelnim orožjem.'" (Justin Kurzel)