NAZAJ
Kupe št. 6
Originalni naslov:
Hytti nro 6
Angleški naslov:
Compartment No. 6
Sekcija:
PANORAMA
Država, letnica:
Rusija, Finska, Estonija, Nemčija, 2021
Trajanje filma:
107
Režija:
Juho Kuosmanen
Scenarij:
Andris Feldmanis, Livia Ulman
Fotografija:
Jani-Petteri Passi
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
ruščina, finščina
koda za glasovanje:
S
Igrajo:
Jurij Borisov (Vadim), Seidi Haarla (Laura), Dinara Drukarova (Irina), Julija Aug (Natalia)
Nagrade:
Cannes 2021 (velika nagrada žirije), Jeruzalem (najboljši tuji film)

Ogled filma v kinematografih:

čet., 11.11.2021 21:15 Kinodvor Nakup
sre., 17.11.2021 15:30 Linhartova dvorana Nakup
ned., 21.11.2021 18:10 Kosovelova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Na potovanju do oddaljenega ruskega mesta v polarnem krogu se srečata finska študentka in ruski delavec. Med dolgo vožnjo z vlakom se med njima kljub razlikam splete nenavadna vez.

Laura in Ljoha prihajata iz dveh različnih svetov: ne prihajata le iz različnih držav in govorita različna jezika, ločujejo ju tudi družbeni razred, spol, svetovni nazor in še marsikaj drugega. Laura, ki se je poslovila od svojega ruskega dekleta, se je na vlak za Murmansk usedla, da bi videla tamkajšnje petroglife, Ljoha pa gre tja delat v rudnik in že prvo noč izprazni steklenico vodke. Na dolgi vožnji skozi prostrano rusko pokrajino se za podobama, ki si ju skušata prikazati, začnejo kazati razpoke in ranljivost, pa tudi predsodki, ki jih imata eden do drugega.

"Mislim, da so bila izhodišča pokrajina, vlak, Rusija in človeška vez med zelo različnima likoma. Navdušen sem bil nad možnostjo snemati film na ruskih tleh; državo sem večkrat obiskal, mdr. sem se z vlakom odpeljal v Sankt Peterburg, Moskvo, celo v Ulan Bator. Všeč mi je njena podoba, všeč so mi njeni ljudje, rad imam vlake, nadvse so mi pri srcu filmi na vlaku. Glede Murmanska sem imel občutek, da je zaradi mraza in bližine morja kraj, kjer človek lažje diha. Film ni priredba istoimenske knjige, temveč v njej najde navdih." (Juho Kuosmanen)