NAZAJ
Brighton, četrta ulica
Originalni naslov:
Brighton 4th
Angleški naslov:
Brighton 4th
Sekcija:
FOKUS: GRUZIJA
Država, letnica:
Gruzija, Rusija, Bolgarija, ZDA, 2021
Trajanje filma:
90
Režija:
Levan Koguašvili
Scenarij:
Boris Frumin
Fotografija:
Phedon Papamichael
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
gruzijščina, angleščina, ruščina
koda za glasovanje:
V
Igrajo:
Levan Tedaishvili (Kakhi), Giorgi Tabidze (Soso), Kakhi Kavsadze (Sergo), Nadezhda Mikhalkova (Lena), Laura Rekhviashvili (Kakhijeva žena), Yuriy Zur (Amir)
Nagrade:
Tribeca 2021 (najboljši mednarodni igrani celovečerec, najboljši igralec, najboljši scenarij)

Ogled filma v kinematografih:

pon., 15.11.2021 15:45 Slovenska kinoteka Nakup
sre., 17.11.2021 15:30 Kosovelova dvorana Nakup
pet., 19.11.2021 18:30 Slovenska kinoteka Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD) *ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

Deli povezavo
Opis:
Upokojeni gruzijski rokoborec prečka ocean, da bi obiskal sina v Brooklynu, tam pa ugotovi, da je ta v hudih težavah.

Črnohumorna, a nežna pripoved o očetovski ljubezni. Kakhi, nekdanji olimpijski šampion v rokoborbi, je dobrosrčen, umirjen človek, ki mora iz težav vedno znova reševati svojega brata, zasvojenega s kockanjem. Njegov edinec Soso naj bi v ZDA študiral medicino, a ko se Kakhi s polnim kovčkom gruzijskega sira odpravi na obisk, ugotovi, da si je tudi ta pri lokalnem gangsterju nakopal ogromen dolg. Kljub morebitnemu razočaranju sta oče in sin eden na drugega močno navezana, pri reševanju težav pa jima pridejo prav tudi očetove rokoborske spretnosti …

"Za glavno vlogo sem poskušal angažirati moške, ki so videti kot rokoborci, nato pa sem prešel na prave rokoborce. Levan je v Gruziji legenda; imenovan je bil za najboljšega športnika 20. stoletja. Vendar smo zasledili, da ima težave z zdravjem in sluhom, zato je bil zadnji na mojem seznamu. Nekoč je bil iranski šah nad njim tako navdušen, da ga je povprašal po željah. V zaporu je na izvršitev smrtne kazni čakal rokoborec. Levan je dejal: 'Rad bi, da ga izpustite!' Z rokoborbo mu je pridobil svobodo! Je nepremagljiv prvak, vendar je v vojni izgubil sina - skupaj sta šla nanjo, umrl je v njegovem naročju. Vse to lahko prebereš na njegovem obrazu. Nič čudnega, da je tako edinstven." (Levan Koguashvili)