NAZAJ
Nebesa
Originalni naslov:
Nebesa
Angleški naslov:
Heavens Above
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Srbija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Slovenija, , 2021
Trajanje filma:
120
Režija:
Srdjan Dragojević
Scenarij:
Srdjan Dragojević
Fotografija:
Dušan Joksimović
Glasba:
Igor Perović
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
srbščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Goran Navojec (Stojan), Ksenija Marinković (Nada), Bojan Navojec (Gojko), Miloš Timotijević (Petar), Miloš Samolov (duhovnik/priest Anastasije), Nataša Marković (Julija), Radoslav Milenković (Smrda), Nikola Pejakovic (Beli mag), Danijela Mihajlović (Borka), Srdjan Todorović (profesor Mikrob), Ana Mandić (Žirafa), Miloš Timotijević (Petar), Andjelka Prpić (Snežana), Deniz Abdula (mladi/young Monah), Dejan Ačimović (Rajko)
Nagrade:
Locarno 2021 (nagrada žirije mladih)

Ogled filma v kinematografih:

sre., 10.11.2021 18:00 Kinodvor Nakup
čet., 11.11.2021 21:00 Linhartova dvorana Nakup
tor., 16.11.2021 18:00 Kino Komuna Nakup
tor., 16.11.2021 20:15 Maribox Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Tri nadrealistične zgodbe o božjih čudežih so postavljene v različna časovna obdobja. Preplet tragike in komike v Dragojevićevem prepoznavnem, simbolike polnem vizualnem slogu.

1993: Med begunci iz hrvaške vojne živi Stojan, nesebičen oče in mož, ki se po čudaški nesreči zbudi s svetniškim sijem nad glavo. Da bi se ga znebil, posluša ženin nasvet in se odloči grešiti. A sij nikakor noče izginiti. 2001: Gojko je obsojen na smrt zaradi umora poslovneža in njegove žene. Verjame, da mu po mobilnem telefonu govori svetnik, sv. Petka. Ko bi moral stopiti pred strelski vod, v njegovi celici najdejo presenečenje. 2026: Gojko je slikar, ki boleha za shizofrenijo, Julija pa lastnica galerije sredi apokaliptičnega sveta. Ko ugotovijo, da ena izmed Gojkovih slik poteši lakoto tistega, ki jo gleda, jo oblasti razglasijo za državno last.

"Želel sem, da bi bil film kot sestavljanka in bi z različnimi metaforami zastavljal vprašanja. Želel sem obravnavati religijo in poskušal tudi sam razumeti nekatere vidike ter se, na primer, spoprijeti s konceptoma boga ljubezni in boga maščevanja. Zanimajo me tudi čudeži in skušnjave. Živimo v času, ki ima svoje zlato tele, izkušamo ga tudi v komercialni plati umetnosti. Seveda me kot filmskega režiserja zanima tudi vprašanje, s kakšnim namenom ustvarjamo umetnost. Za denar, slavo in priznanje?" (Srdjan Dragojević)