NAZAJ
Luknja
Originalni naslov:
Il Buco
Angleški naslov:
Il Buco
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
Italija, Nemčija, Francija, 2021
Trajanje filma:
93
Režija:
Michelangelo Frammartino
Scenarij:
Michelangelo Frammartino, Giovanna Giuliani
Fotografija:
Renato Berta
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
italijanščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Paolo Cossi, Jacopo Elia, Denise Trombin, Nicola Lanza, Antonio Lanza, Leonardo Larocca, Claudia Candusso, Mila Costi, Carlos Jose Crespo
Nagrade:
Benetke 2021

Ogled filma v kinematografih:

sre., 10.11.2021 15:00 Kinodvor Nakup
čet., 18.11.2021 16:00 Kosovelova dvorana Nakup
ned., 21.11.2021 21:15 Kinodvor Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
V osupljivih filmskih podobah posneta pustolovščina mladih jamarjev, ki so leta 1961 odkrili in raziskali najglobljo jamo v Evropi, katere dno sega sedemsto metrov pod zemeljsko površino.

Šestdeseta leta, gospodarski razcvet. Na severu Italije je zgrajena najvišja stavba v Evropi. Na drugem delu države jamarji na nedotaknjeni kalabrijski planoti raziskujejo eno najglobljih jam na svetu, do dna katere ni uspelo prodreti še nikomur. Njihov podvig opazi le stari pastir s planote Pollino. Njegovo srce in duša postaneta del tega drznega popotovanja mladih raziskovalcev v zemeljske globine, kjer čas in prostor preprosto izgineta.

"Januarja 2007 me je župan kalabrijske vasi, kjer sem snemal film Štirikrat, peljal na ogled Pollina. 'Videti morate čudeže teh gora!' je dejal. Pripeljal me je do kotanje, kjer je bila v tleh manjša vrzel. Bil sem zbegan, razočaran. Navdušen in ponosen župan pa je v vrzel zalučal velik kamen. Pogoltnila ga je tema. Dno je bilo tako globoko, da ni bilo ničesar ne videti ne slišati. To izginotje, pomanjkanje odziva, me je navdalo z zelo močnimi občutji. Ta nenavaden kraj je ostal v meni, me leta pozneje klical nazaj, da ga proučim in v tihi črnini brezna Bifurto zasnujem projekt." (Michelangelo Frammartino)