NAZAJ
Najbolj grozen človek na svetu
Originalni naslov:
Verdens verste menneske
Angleški naslov:
The Worst Person in the World
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Norveška, Švedska, Francija, Danska, ZDA, 2021
Trajanje filma:
121
Režija:
Joachim Trier
Scenarij:
Joachim Trier, Eskil Vogt
Fotografija:
Kasper Tuxen
Glasba:
Ola Flottum
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
norveščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Renate Reinsve (Julie), Anders Danielsen Lie (Aksel), Herbert Nordrum (Eivind), Hans Olav Brenner (Ole Magnus), Helene Bjorneby (Karianne), Vidar Sandem (Per Harald), Maria Grazia de Meo (Sunniva), Lasse Gretland (Kristoffer), Karen Roise Kielland (Tone), Deniz Kaya (Adil), Eia Skjonsberg (Synne), Marianne Krogh (Eva), Thea Stabell (Ase), Anna Dworak (Kathrine)
Nagrade:
Cannes 2021 (najboljša igralka), Karlovi Vari 2021, Deauville 2021, Toronto 2021, New York 2021

Ogled filma v kinematografih:

čet., 11.11.2021 20:15 Maribox Nakup
ned., 14.11.2021 18:00 Kino Bežigrad Nakup
pet., 19.11.2021 18:15 Linhartova dvorana Nakup
ned., 21.11.2021 18:20 Kino Komuna Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD) *ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

Deli povezavo
Opis:
Zaključek Trierjeve trilogije filmov o norveški prestolnici prinaša vpogled v stanje uma današnje generacije tridesetletnikov. Nagrada za najboljšo igralko na filmskem festivalu v Cannesu.

Julie bo kmalu dopolnila trideset let, njeno življenje pa je ena sama eksistenčna zmeda. Vrsta njenih talentov je zapravljenih, njen starejši fant Aksel, uspešen stripar, pa želi, da se ustalita. Neke noči Julie zatava na zabavo, kjer spozna mladega, očarljivega Eivinda. Ne traja dolgo in že prekine razmerje z Akslom ter se spusti v novo zvezo, z upanjem, da ji bo to dalo nov pogled na življenje. A Julie kmalu spozna, da je za nekatere pomembne življenjske odločitve že prepozno.

"Film raziskuje, kako razmerja zrcalijo naša eksistencialna pričakovanja o življenju. V naši kulturi smo vzgojeni v pričakovanju, da je ljubezen prostor naše izpolnitve, enako je s poslovnim uspehom. Je karakterni film o liku Julie; nisem želel podati splošne izjave o tem, kaj pomeni biti ženska danes, to bi bilo nemogoče. (...) Odlična stvar pri umetnosti je, da ji ni treba biti analiza ali sociološka študija: nadejamo se, da je lahko resnica o neki osebi, iz nje pa utegne iziti kakšen večji razmislek." (Joachim Trier)