NAZAJ
Velika svoboda
Originalni naslov:
Grosse Freiheit
Angleški naslov:
Great Freedom
Sekcija:
PANORAMA
Država, letnica:
Avstrija, Nemčija, 2021
Trajanje filma:
117
Režija:
Sebastian Meise
Scenarij:
Sebastian Meise, Thomas Reider
Fotografija:
Crystel Fournier
Glasba:
Nils Petter Molvaer, Peter Brötzmann
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
nemščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Franz Rogowski (Hans), Georg Friedrich (Viktor), Anton von Lucke (Leo), Thomas Prenn (Oskar), Ulrich Faßnacht, Fabian Stumm
Nagrade:
Cannes 2021 (nagrada žirije Posebni pogled), Sarajevo 2021 (najboljši film, najboljši igralec)

Ogled filma v kinematografih:

sre., 10.11.2021 20:45 Kosovelova dvorana Nakup
pet., 12.11.2021 15:30 Kino Komuna Nakup
ned., 14.11.2021 17:50 Kinodvor Nakup
sre., 17.11.2021 17:30 Maribox Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Zgodba iz povojne Nemčije, ko so oblasti kljub padcu nacističnega režima še naprej množično zapirale istospolno usmerjene.

Hansa po drugi svetovni vojni vedno znova pošiljajo v zapor samo zaradi tega, ker je homoseksualec. Komajda pozna življenje v zunanjem svetu in ta ustanova je edini prostor, kjer lahko razvije trajna razmerja. Prav tukaj Hans končno najde ljubezen, in sicer pri moškem, ki ne bi mogel biti bolj drugačen od njega - pri Viktorju, obsojenem morilcu. Odlok, s katerim so oblasti v Nemčiji zapirale homoseksualce, je bil v veljavi dolgih 123 let. V povojnem obdobju je samo v Zahodni Nemčiji pred sodnika z grožnjo večletne zaporne kazni stopilo več kot sto tisoč moških.

"Naš protagonist Hans ponazarja številne usode moških, ki so vedno znova pristali v zaporu, katerih življenje in razmerja so bila uničena ter katerih zgodbe so izginile v birokratskih arhivih.
Hansova pripoved temelji na njegovih zapornih kaznih. Zaporniški zidovi in rešetke postanejo ponavljajoča se stalnica, ki preraste v neskončno časovno zanko. Hans je, kar je, ne more opustiti svoje nravi. Vztrajati mora, ker je ljubezen bistvo človeške narave. Njegova bit je upor." (Sebastian Meise)