NAZAJ
Bebia, moji edini želji
Originalni naslov:
Bebia, a mon seul désir
Angleški naslov:
Bebia, a mon seul désir
Sekcija:
FOKUS: GRUZIJA
Država, letnica:
Gruzija, VB, 2021
Trajanje filma:
113
Režija:
Juja Dobrachkous
Scenarij:
Juja Dobrachkous
Fotografija:
Veronica Solovjeva
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
gruzijščina
koda za glasovanje:
U
Igrajo:
Anastasia Davidson (Ariadna), Anushka Andronikashvili (mlada Ariadna), Guliko Gurgenidze (Bebia), Aleksander Glurjidze (Temo), Ana Chiradze (mama v mladosti), Anastasia Chanturaia (mama), Giga Datiashvili (oče)
Nagrade:
Rotterdam 2021, Sarajevo 2021, Seattle 2021, goEast Wiesbaden (najboljša režiserka, nagrada FIPRESCI za najboljši igrani film)

Ogled filma v kinematografih:

čet., 11.11.2021 18:10 Slovenska kinoteka Nakup
sob., 13.11.2021 18:10 Kosovelova dvorana Nakup
čet., 18.11.2021 21:00 Slovenska kinoteka Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD) *ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

Deli povezavo
Opis:
Ganljiva zgodba o mladi ženski, ki se po babičini smrti vrne v domovino, kjer se je prisiljena soočiti z bolečimi spomini na svoje otroštvo.

Sedemnajstletna manekenka Ariadna se vrne v rodno Gruzijo, da bi se udeležila pogreba svoje babice. Sorodniki jo pričakajo s precej nenavadno zahtevo: po tamkajšnji šegi ima kot najmlajša v družini dolžnost, da znova združi telo in dušo svoje babice, kar pomeni, da mora med krajem babičine smrti in njenim poslednjim počivališčem razviti klobčič niti. Čeprav sprva okleva, se dekle v spremstvu družinskega prijatelja Tema vendarle odpravi na pot. Na petindvajsetkilometrskem popotovanju po neokrnjenem gruzijskem podeželju se Ariadna vedno znova izgublja v blodnjaku grenkih spominov na oblastno in nemalokrat tudi okrutno babico.

"Ljudi preganja globok občutek eksistencialne zmede: Kdo sem? Od kod prihajam? Kam me življenje vodi? Da bi našli odgovore, tavamo po blodnjakih, kjer so slepe ulice usodne, izhod pa je zmaga nad smrtjo. To je pot iniciacije in izpolnitve, ki jo mora prehoditi vsak od nas." (Juja Dobrachkous)