NAZAJ
In potem sva zaplesala
Originalni naslov:
Da chven vitsek'vet
Angleški naslov:
And Then We Danced
Sekcija:
FOKUS: GRUZIJA
Država, letnica:
Gruzija, Švedska, Francija, 2019
Trajanje filma:
113
Režija:
Levan Akin
Scenarij:
Levan Akin
Fotografija:
Lisabi Fridell
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
gruzijščina
koda za glasovanje:
Z
Igrajo:
Levan Gelbakhiani (Merab), Bachi Valishvili (Irakli), Ana Javakishvili (Mary), Kakha Gogidze (Aleko)
Nagrade:
Montreal 2019 (nagrada za mir), NewFest New York 2019 (nagrada občinstva), Odesa 2019 (najboljši film, najboljša igra), Sarajevo 2019 (velika nagrada občinstva)

Ogled filma v kinematografih:

sob., 13.11.2021 18:15 Slovenska kinoteka Nakup
čet., 18.11.2021 15:40 Kino Komuna Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Zgodba o mladostni zaljubljenosti in odraščanju v konservativnem Tbilisiju, kjer ni prostora za seksualno svobodo. V Gruziji je film zaradi gejevske tematike zanetil proteste.

Življenje Meraba, mladega in nadarjenega plesalca, ki že od malih nog vadi ples pri gruzijski nacionalni plesni skupini, se obrne na glavo s prihodom novega plesalca, uporniškega Iraklija. Merab se vanj strastno zaljubi, Irakli pa tako postane predmet njegovih želja in hkrati njegov največji tekmec. Na njuno prijateljsko tekmovanje za prosto mesto med nastopajočimi in na porajajočo se ljubezen mečejo senco govorice, da se je prostor, ki si ga oba tako želita, izpraznil, ker so prejšnjega plesalca ujeli z drugim moškim, ga pretepli in odpustili.

"Leta 2013 sem gledal novice o okoli štiridesetih do petdesetih mladih, ki so se v Tbilisiju odločili organizirati parado ponosa. Pravoslavna cerkev je z domnevno pomočjo nekaterih ruskih zvez organizirala protidemonstracije - posnetek je pokazal na tisoče teh 'protestnikov'.
Udeleženci parade so se skrili v majhen avtobus, ki ga je množica dobesedno razcefrala. Videti je bilo kot pravi zombijevski film. Sem občutljiva duša in predan vegan, ki ima zaradi ogljičnega odtisa celo slabo vest glede letenja v Cannes. Zdi se mi, da mora biti moje delo več kot le razvedrilo. Ko ustvarjanje filma vzame več kot štiri leta, mora imeti precejšen pomen." (Levan Akin)