NAZAJ
Dekle in pajek
Originalni naslov:
Das Mädchen und die Spinne
Angleški naslov:
The Girl and the Spider
Sekcija:
PANORAMA
Država, letnica:
Švica, 2021
Trajanje filma:
99
Režija:
Ramon Zürcher
Scenarij:
Ramon Zürcher, Silvan Zürcher
Fotografija:
Alexander Haßkerl
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
nemščina
koda za glasovanje:
O
Igrajo:
Henriette Confurius (Mara), Liliane Amuat (Lisa), Ursina Lardi (Astrid), Flurin Giger (Jan), André M. Hennicke (Jurek), Ivan Georgiev (Markus), Dagna Litzenberger-Vinet (Kerstin)
Nagrade:
Berlinale 2021 (nagrada za najboljšo režijo in nagrada FIPRESCI v sklopu Srečanja), Molodist 2021

Ogled filma v kinematografih:

ned., 14.11.2021 15:50 Kosovelova dvorana Nakup
sre., 17.11.2021 16:00 Kino Komuna Nakup
sob., 20.11.2021 21:15 Kinodvor Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD) *ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

Deli povezavo
Opis:
Pripoved o skritem poželenju in neizrečenih čustvih v tesnem objemu majhnega stanovanja. Na videz povsem banalna selitev odkrije skrito ljubosumje, zapeljevanje ter občutke zapuščenosti in izdaje.

Ko se Lisa odloči, da bo najela svoje lastno stanovanje in se začne seliti, njena dotedanja sostanovalka Mara ne ve, kaj bi počela sama s sabo. Nesrečno tava iz ene sobe v drugo in opazuje dogajanje; namesto da bi pomagala, pa stvari včasih še otežuje. Pa sta bili res samo sostanovalki, res samo prijateljici? Herpes, ki ga ima najprej Mara, potem pa ga dobi še Lisa, govori drugače. Seksualna napetost in nepojasnjene skrivnosti tudi v drugem filmu trilogije o človeški bližini oblikujejo značilni slog bratov Zürcher, ki je navdušil festivalsko občinstvo po vsem svetu.

"Ob ogledu filmov najbolj ceniva njihovo nepredvidljivost. Všeč so nama liki, pa tudi zapleti, ki vodijo v sprva neslutene, presenetljive smeri. Kar zadeva dvoumnost, so mi na primer všeč liki, ki nimajo ene posebne značajske poteze: lahko so prijazni do drugih, obenem pa imajo tudi pošastne ali krute strani. Najin slog nekako opredeljuje nadzor - na primer nadziranje gibanja likov ali razporejanja rekvizitov -, vendar obstaja tudi lepota v kaosu." (Silvan Zürcher)