NAZAJ
Kje je Venera?
Originalni naslov:
Në kërkim të Venerës
Angleški naslov:
Looking for Venera
Sekcija:
PERSPEKTIVE
Država, letnica:
Kosovo, Makedonija, 2021
Trajanje filma:
111
Režija:
Norika Sefa
Scenarij:
Norika Sefa
Fotografija:
Luis Armando Arteaga
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
albanščina
koda za glasovanje:
D
Igrajo:
Kosovare Krasniqi (Venera), Rozafa Celaj (Dorina), Basri Lushtaku (Venerin oče)
Nagrade:
Rotterdam 2021 (posebna nagrada žirije), Cinema Jove Valencia 2021 (najboljši igralec), Sarajevo 2021 (nagrada za promocijo spolne enakosti), Hongkong 2021 (najboljša igralka, najboljša režija), IndieLisboa 2021

Ogled filma v kinematografih:

ned., 14.11.2021 15:45 Kino Komuna Nakup
sre., 17.11.2021 18:00 Kinodvor Nakup
pet., 19.11.2021 15:40 Kosovelova dvorana Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD) *ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

Deli povezavo
Opis:
Vpogled v odraščanje najstnice na kosovskem podeželju, kjer družina od dekleta pričakuje predvsem skrb za svoj ugled. Svobodomiselno dekle pa tradicionalno, hierarhično okolje utesnjuje in njena želja po svobodi je vse močnejša.

Venera je redkobesedna mladenka, ki odrašča v majhni vasi, v hiši, kjer se gnetejo tri generacije. Pod budnim, vsiljivim očesom družine, sorodnikov in celo sosedov se spoprijatelji z uporniško Dorino. Dekleti, ki bi radi živeli sodobno, ne pa tako kot njuni materi, ki se nikoli ne poljubljata, začneta na skrivaj odkrivati spolnost, alkohol in čare mladostniškega življenja.

"Želela sem povedati zgodbo s prizoriščem na Kosovu, vendar ne takšne, ki bi poustvarjala stereotipe, po katerih je država znana v tujini. Resnično nisem želela prikazati nekaj tradicionalnih noš niti vzbuditi eksotičnega priokusa. Nisem želela, da bi film izkoriščal revščino balkanskih držav. Vendar pa je tradicija sama po sebi jedro zgodbe, in prav tako družina. Odraščala sem v veliki družini in zato mi je tema ljuba. Zanimalo me je, kako se bodo razvijali liki in kako bi lahko vpogled igralcev vplival na film." (Norika Sefa)