NAZAJ
Kelti
Originalni naslov:
Kelti
Angleški naslov:
Celts
Sekcija:
PANORAMA
Država, letnica:
Srbija, 2021
Trajanje filma:
106
Režija:
Milica Tomović
Scenarij:
Tanja Šljivar, Milica Tomović
Fotografija:
Dalibor Tonković
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
srbščina
koda za glasovanje:
R
Igrajo:
Dubravka Kovjanić (mama), Stefan Trifunović (oče), Nikola Rakočević (stric), Slaven Doslo (Neša), Jovana Gavrilović (Tanja), Milica Grujičić (Anka), Olga Odanović (babica), Nada Šargin (Zaga), Jelena Djokić (Ceca), Jovan Belobrkovic (stric)
Nagrade:
Sarajevo 2021 (najboljša režija), Molodist 2021 (najboljši film, nagrada FIPRESCI), Berlinale 2021, Jeruzalem 2021, Bruselj 2021

Ogled filma v kinematografih:

sre., 10.11.2021 15:45 Kosovelova dvorana Nakup
čet., 18.11.2021 18:00 Kino Bežigrad Nakup
pet., 19.11.2021 18:10 Kinodvor Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD) *ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

Deli povezavo
Opis:
Štiriindvajset ur v družinskem stanovanju na robu Beograda, kjer osemletnica praznuje rojstni dan, njena družina in vsa srbska družba pa doživljata viharno obdobje nepovratnega razkola.

Leta 1993 je Srbija v vojni. Zaradi mednarodnih ukrepov in inflacije je življenje težko, Marijana, mama osemletne Minje, kljub apatičnemu možu, težavam najstniške hčere pankerice ter svoji nesrečni sestri in njeni težavni nekdanji punci poskuša ohraniti pogum. Za mlajšo hčer pripravi rojstnodnevno zabavo, pa čeprav je v torti namesto masla margarina, v steklenicah kokakole cenejša pijača, družinski pes izposojen, kostumi pa narejeni doma. Pod vplivom alkohola na dan privrejo praznina v odnosih, prepiri na temo razpada Jugoslavije in frustracije, ki se sproščajo z drobnimi nasilnimi dejanji. Na kaotičen dan in nemirno noč, ki mu sledi, potret družine naslika mikrokozmos družbe v negotovih časih.

"Scenarij sem razvila iz spominov na takšne rojstnodnevne zabave, malenkosti, ki oblikujejo razpoloženje. Nostalgije za devetdesetimi leti. Liki so zasnovani po mojih starših in prijateljih. Včasih ne moreš opredeliti, kaj je šlo narobe - ali je stvar v zakonski zvezi, pomanjkanju komunikacije ali v celotni državi? Želela sem obravnavati lastno otroštvo in odraslo življenje obenem, ko jih za en dan ujamem v en dom." (Milica Tomović)