NAZAJ
Ahedino koleno
Originalni naslov:
Ha'berech
Angleški naslov:
Ahed's Knee
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
Izrael, Nemčija, Francija, 2021
Trajanje filma:
109
Režija:
Nadav Lapid
Scenarij:
Nadav Lapid
Fotografija:
Shai Goldman
Glasba:
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
hebrejščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Avshalom Pollak (Y), Nur Fibak (Yahalom)
Nagrade:
Cannes 2021 (nagrada žirije)

Ogled filma v kinematografih:

pet., 12.11.2021 15:30 Kosovelova dvorana Nakup
tor., 16.11.2021 18:30 Kinodvor Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Nakup vstopnice (VOD) Ogled filma (VOD) *ogled filma je mogoč samo iz Slovenije.

Deli povezavo
Opis:
Izraelski režiser Nadav Lapid je izjemen uspeh svojega filma Sinonimi nasledil s še bolj neposrednim razmislekom o vlogi umetnikov v okupacijskih režimih.

Y je izraelski filmski režiser, ki se pripravlja na snemanje filma o Ahed Tamimi, palestinski aktivistki, ki je na obeh straneh meje zaslovela po protestih proti izraelski policiji. Režiser vso razsežnost cenzure v državi na lastni koži občuti šele med potovanjem v mestece v puščavi Arava, kjer naj bi predstavil svoje delo. Med bivanjem ga vseskozi spremlja Yahalom, sicer njegova velika oboževalka, ki pa opravlja tudi delo poročevalke izraelskemu Ministrstvu za kulturo. Med režiserjem in dekletom se razvije očitna privlačnost, a njun odnos v ospredje vse bolj postavlja še pomembnejše vprašanje o tem, kakšna je njuna vloga v sistemu, v katerem sta se znašla na nasprotnih bregovih.

"Čutil sem, da je izraelska država zame postala nevzdržna. Film Sinonimi je bil označen kot zelo kritičen do Izraela, vendar so ga ljudje zatem gledali bolj poglobljeno in ugotovili, da je tudi ljubezenska pesem Izraelu in protisloven. Popolnoma se strinjam. S tem filmom sem se odločil, da protislovja ne bom več dopustil. Čutil sem potrebo po neposrednosti. Vendar me je ob ogledu filma še vedno presunilo, kako se je moja intimnost do Izraela skrivaj prikradla vanj." (Nadav Lapid)