NAZAJ
Junak
Originalni naslov:
Ghahreman
Angleški naslov:
A Hero
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Iran, Francija, 2021
Trajanje filma:
127
Režija:
Asghar Farhadi
Scenarij:
Asghar Farhadi
Fotografija:
Ali Ghazi, Arash Ramezani
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
perzijščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Amir Jadidi (Rahim), Mohsen Tanabandeh (Bahram), Fereshteh Sadrorafaii (ga. Radmehr), Sahar Goldust (Farkhondeh), Maryam Shahdaei (Malileh), Alireza Jahandideh (Hossein), Sarina Farhadi (Nazanin), Ehsan Goodarzi (NadeAli)
Nagrade:
Cannes 2021 (velika nagrada žirije)

Ogled filma v kinematografih:

sre., 10.11.2021 20:00 APT Novo mesto Nakup
sob., 13.11.2021 15:20 Linhartova dvorana Nakup
sre., 17.11.2021 18:15 Linhartova dvorana Nakup
sre., 17.11.2021 20:15 Maribox Nakup
sob., 20.11.2021 18:10 Kino Komuna Nakup
ned., 21.11.2021 20:00 Kino Union Celje Nakup

Ogled filma preko sistema VOD:

Obvestilo storitev VOD za izbrani film ni omogočena

Deli povezavo
Opis:
Dvakratni oskarjevec Asghar Farhadi se v rodni Iran vrača s še eno izvrstno napisano zgodbo o morali in dostojanstvu, ki mu je prinesla veliko nagrado žirije na filmskem festivalu v Cannesu.

Rahim v iranskem mestu Širaz služi zaporno kazen zaradi dolgov, ki si jih je nakopal pri lokalnem trgovcu. Ko dočaka dva prosta dneva od prestajanja zaporne kazni, pa v njegovo življenje nenapovedano poseže usoda. Med pohajkovanjem po mestu skupaj s svojim dekletom na avtobusni postaji najde izgubljeno torbico s 17 zlatniki. Dogodek potrka na Rahimovo vest in odloči se lastnoročno poiskati lastnico. Častno dejanje hitro vzbudi pozornost javnosti in Rahim po televizijskem intervjuju celo postane lokalni junak. Vendar pa niso vsi navdušeni nad njegovo nenadno slavo. Kmalu se začne pojavljati vse več dvomljivcev, ki menijo, da se dogodki niso zares razpletli tako, kot jih je izpričal zapornik.

"Če v Iranu komu dolgujete denar in ta vloži tožbo, lahko greste v zapor. Ampak če že dan zatem izjavi, da denarja noče, ste prosti. Enako velja za umor: če se družina žrtve odloči morilcu oprostiti, ga lahko iz zapora izpustijo. Gre za sistem, ki ga poganjajo jeza in predsodki. Na podlagi teh čustev naj bi človek sprejel zelo pomembno odločitev o nekogaršnji usodi. Ni pravično." (Asghar Farhadi)